Les dues donacions són documents i fotografies històriques, tant de la família Argilaga Tarragó com de l’empresa d’ebenisteria i tapisseria d’Emili Argilaga Gras
L’arxiu municipal de Reus ha presentat aquest dimecres, dues noves incorporacions patrimonials de documentació històrica. Per una banda, una de les donacions ha estat tota mena de documents vinculats a una empresa d’ebenisteria i tapisseria que es va mantenir operativa fins a 1997, i va obrir les portes a finals del segle XVIII de la mà d’Emili Argilaga Gras.
El segon ingrés, és l’arxiu de la pròpia família Argilaga Tarragó, on es troben documents vinculats al llinatge, com correspondència, documentació personal i també fotografies i aquarel·les que retraten la ciutat de Reus segles enrere.
Un recull de documents que relaten la historia d’Argilaga Tarragó
El fons «Argilaga. Taller d’ebanista, fuster i tapisser» data d’entre 1882 i 1993 amb diversos tipus de documentació com llibres de comptabilitat, factures, rebuts o correspondència i 240 imatges fotogràfiques i 1.226 làmines amb dibuixos de mobiliari en aquarel·la.
S’hi destaquen les aquarel·les d’Emili Argilaga Martorell, entre les quals s’hi troba un projecte de disseny del Saló de Plens Municipal de l’any 1932 o un croquis de conjunt del Saló d’Alcaldia també de l’any 1932.
El catàleg fotogràfic mostra alguns dels principals comerços de la ciutat, i els documents empresarials son testimoni de l’activitat de l’empresa.
Una altre part de l’arxiu inclou la documentació del fons familiar Argilaga Tarragó, que abraça el període de 1848-1989. Està integrat per documents identificatius, correspondència, escriptures de propietats, certificats i dibuixos realitzats al front durant la Guerra Civil.
L’arxiu continua ampliant el seu patrimoni
Amb aquesta donació i d’altres com la de la col·lecció de la família Bofarull-Vilar, permeten a l’arxiu tenir un ampli ventall que ajuda a visualitzar i sobretot explicar, el teixit empresarial i social de la ciutat de segles enrere.
L’ajuntament agraeix aquesta donació i convida a aquelles famílies que posseeixin un fons històric de la ciutat de Reus a donar-lo a l’arxiu municipal, per tal que es conservi una documentació que consideren molt valuosa i que relata la història de la ciutat de la mà de fonts primàries i originals.