
Marta Oti Silvestre, amb el projecte Oleum Sapere Aude “atreveix-te a conèixer l’oli” ha estat la guanyadora de la VIII Beca DOP Siurana. Oti és alumna de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona i el seu projecte impulsa el coneixement del valor de l’OOVE posant l’accent en la creació d’una sèrie de jornades a la restauració, de manera que estableix l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana com el fil conductor i estrella dels menús gastronòmics. Una proposta que s’ha presentat amb la voluntat d’esdevenir, en primer lloc, comarcal, però que es podria fer créixer convertint-se en un projecte que fins i tot podria ser nacional i estatal també amb olis procedents d’altres denominacions d’origen.
El projecte Oleum Sapere Aude “atreveix-te a conèixer l’oli” ha estat valorat de manera extraordinària per part dels membres del jurat de la Beca DOP Siurana format per Eduard Xatruch, padrí de la collita DOP Siurana i un dels tres xefs del restaurant Disfrutar BCN –el millor restaurant del món–, la xef Ada Parellada, qui va exercir de padrina de la collita DOP Siurana 2022-23 i xef del restaurant Semproniana de Barcelona, el periodista i director de la revista Arrels, Josep Sucarrats, el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran, el xef i assessor gastronòmic de la DOP Siurana, Francesc Blanch i la cap de comunicació del Consell Regulador de la DOP Siurana, Montserrat Gelonch.
Els treballs elaborats per Ariadna Guitart Pros, alumna de l’Escola d’Hoteleria de Cambrils amb el projecte titulat Caixa degustació OOVE, Nora Freixas Lucas, de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona amb el projecte Olis infusionats, Alba Benjumea Alcacer, de l’Escola d’Hoteleria de Cambrils amb el projecte Orígens d’or, i Maria Jimeno González, amb Oleum Ocaso, han estat seleccionats com a finalistes i presentats durant l’acte que s’ha celebrat avui.
Aquesta convocatòria de la Beca DOP Siurana ha comptat amb la participació de nou projectes inscrits d’alumnes provinents de sis centres d’hoteleria i turisme catalans. Els cinc projectes seleccionats evidencien una excel·lent qualitat segons les paraules d’Eduard Xatruch, padrí de la collita de la DOP Siurana. Per a Xatruch, el projecte permet valorar i donar a conèixer el paper essencial que té l’oli d’oliva verge extra en la cuina “amb un pes molt important per la filosofia i una gran sensibilitat”.
Els treballs seleccionats “tenen una gran qualitat i esdevenen una excel·lent plataforma per donar a conèixer l’OOVE i també la feina que fan els estudiants, que esdevindran els nostres grans prescriptors”, indicava el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran.
La Beca DOP Siurana va néixer el curs 2018-19 amb la voluntat de distingir la sensibilitat i la valoració de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana. El premi, convocat des del Consell Regulador de la DOP Siurana, està dotat amb 1.000 euros per a l’autora del projecte guanyador, un curs d’iniciació al tast d’olis a càrrec del Panell Oficial de Tast d’Olis Verges de Catalunya i un lot d’OOVE equivalent al consum d’una persona/any. La resta de participants han estat obsequiats amb un lot d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana.