Reus, epicentre de la commemoració de l’Any Fortuny

per: Paula Garrido

Exposicions, taules rodones i conferències formen part del programa d’actes que recorrerà ciutats com Madrid, Roma o París

Artista atemporal, singular, transfronterer, imaginatiu i fantasiós. Aquests són adjectius que, segons els experts, descriuen a Marià Fortuny i Marçal, pintor reusenc referent del segle XIX i amb una gran projecció internacional. Enguany, el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Reus commemoren els 150 anys de la seva mort amb un calendari d’actes molt complet que situa la ciutat de Reus com a epicentre de l’efemèride. Tot plegat, el que es busca és no només recordar la seva obra i trajectòria sinó que també revisar-la i actualitzar-la des d’una perspectiva més contemporània per apropar-la a les noves generacions.

“És una oportunitat per revisitar l’obra de Fortuny i posar-la en valor, però també per reformular algun dels clixés que s’han fixat sobre la seva figura a través de nou elements de judicis i noves mirades”, ha exposat Francesc Quílez, comissari de l’Any Fortuny.

Acte inaugural al Teatre Fortuny

El Teatre Fortuny acollirà el dijous 21 de novembre a les 19 h l’obertura institucional, constarà de parlaments i un espectacle amb música del compositor Alfredo Panebianco, en el qual també participaran l’actriu Aida Folch, l’historiador de l’art Ricard Bru i l’Orquestra Camerata XXI. Serà un acte d’entrada lliure i gratuïta per a tota la ciutadania.

Obres inèdites a les exposicions temporals

El programa d’actes també contempla dues exposicions temporals al Museu de Reus. Sota el nom de “Marià Fortuny. Una biografia sobre paper”, la mostra permet acostar-se a la faceta més metòdica de Marià Fortuny a través de dibuixos i estampes de l’artista del Museu de Reus i del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Un total de 50 obres que es podran visitar del 28 de novembre de 2024 i el 8 de febrer de 2025.

L’altra exposició, titulada “Fortuny l’observació de la natura”, inclou obres de col·leccions públiques i privades i aprofundeix en la seva relació amb la natura i la passió pels jardins. Aquesta exposició serà visitable des del 18 de setembre fins al 16 de desembre de 2025.

“Fortuny, la geografia sentimental d’un pintor” és un cicle de conferències itinerant que visitarà diverses ciutats vinculades amb l’artista: Reus, Madrid, Barcelona, Granada, Sevilla, Almeria, Roma, París, Tànger, Tetuan, Nàpols i Venècia.

Entre les activitats, també s’hi troba el cicle Paradigmes, que finalitzarà al desembre i les Jornades Fortuny, que tindran lloc a l’estudi fotogràfic de Casa Amatller entre el 20 i el 22 de novembre.

La celebració de l’any Fortuny s’inscriu en el conjunt de commemoracions de la Generalitat de Catalunya per l’any 2024, que s’impulsa des de l’Ajuntament de Reus.

Fil de notícies

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS