del 26 de Juliol fins el 3 d'Agost

Festa Major d’Almoster

Els regants de Riudecanyes no disposaran de l’aigua de l’estació regeneradora de l’EDAR fins al 2029

per: Paula Garrido

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes considera que la finalització del projecte arribarà massa tard

S’estima que la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes no podrà disposar de l’aigua de l’estació regeneradora de la Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Reus fins a la campanya de reg del 2029. Així ho ha explicat a Canal Reus Miquel Àngel Prats, administrador de la Comunitat de Regants. Prats considera que “s’hauria d’estar seguint el tràmit d’emergència i no l’ordinari per tal d’escurçar terminis i poder actuar de forma immediata”.

“És difícil preveure la situació de l’any vinent, però si sabem que ara mateix no tenim un excedent d’aigua. Per tant, si no plou entre la tardor i la primavera, potser no podem iniciar el reg, tal com va passar l’any 2023″, ha expressat amb certa preocupació Miquel Àngel Prats.

“Cal escurçar terminis”

Per ara, el projecte de les dues basses d’emmagatzematge, que depèn del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ja està redactat. Aquestes infraestructures s’ubicarà al terme municipal de Botarell tindran una capacitat total 1,5 hectòmetres cúbics. D’altra banda, que el de la regeneradora, a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), encara es troba en fase de redacció.

La previsió és que les obres s’adjudiquin a finals de l’any 2026 i s’executin en un període de dos anys.

Endarreriment de les dates de finalització

“No sabem si aquests dos anys d’obres es podran escurçar. De totes maneres, la primera previsió era que podríem tenir aigua per la campanya del 2027. Després, aquesta versió va canviar: ens diuen que no podrem beneficar-nos d’aquest recurs fins al 2028. L’última informació que tenim és que, segons els terminis legals establerts, l’estació regeneradora d’aigua estaria enllestida a finals del 2028. Per tant, no disposarem de l’aigua fins a la campanya de reg de 2029“, ha detallat Prats.

La comissió creada per la comunitat fa un any i mig per abordar aquesta situació es reunirà en els pròxims dies per valorar quin procediment cal seguir davant aquest endarreriment. No obstant això, una de les qüestions que encara queden pendents d’estudi és cost de la implantació d’un sistema d’osmosi a les basses. Un sistema que permetria reduir la salinitat de l’aigua per tal d’adequar-la nivell que toleren els avellaners.

RELACIONATS