Els principals agents del territori han respost a la pregunta ‘què estem fent per canviar?’
El Círcol de Reus ha estat l’escenari del primer acte de Canal Reus Àgora, la divisió de debats ciutadans de Canal Reus que ha tingut lloc aquest dilluns. Sota el títol ‘La Sequera, Què estem fent per canviar?‘, els diversos agents implicats han exposat les transformacions tecnològiques que s’estan implantant i la necessitat de conscienciar-nos com a societat que els episodis de sequera continuaran succeint-se en el futur per culpa del canvi climàtic.
Des de la indústria i els empresaris del turisme, fins als pagesos i les administracions. La primera edició del Fòrum de l’Aigua, el primer acte de Canal Reus Àgora, ha acollit els principals agents implicats en la gestió de l’aigua. Dues taules han servit de fil conductor i en cadascuna d’elles diversos titulars.
L’aigua a la indústria i al turisme
En la primera s’ha abordat l’ús de l’aigua per part de dues indústries que en consumeixen molta: la química i el turisme. Ambdós sectors s’han defensat assegurant que s’estan fent millores tecnològiques per estalviar aigua. Marc Fargas, gerent d’AITASA, l’empresa que subministra aigua a les químiques de Tarragona, ha defensat que actualment el 17% de l’aigua que empren és aigua reutilitzada. Unes xifres que el periodista Rafa Marrassé ha respost criticant que va ser l’administració catalana la que va pagar la depuradora on es tracta aquesta aigua i que, amb tot, les grans indústries cada cop consumeixen més aigua de l’Ebre.
El turisme també ha defensat que s’han aplicat mesures per estalviar aigua, des de controlar fuites a promoure un ús responsable de l’aigua entre els visitants. Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha desgranat totes les mesures que s’estan aplicant.
Els grans oblidats
Carlos Brull, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ha assegurat que el litoral no ha patit la sequera amb tanta intensitat com l’interior gràcies al CAT, el Consorci d’Aigües de Tarragona. “Hem de reflexionar sobre perquè hem oblidat una part del territori“, diu Brull.
Precisament, els pagesos i el CAT han protagonitzat la segona taula que ha abordat la manca de pluges i les seves conseqüències. Miquel Àngel Prats, de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, assegura que “en 120 anys d’història només un any, el 1948, no vam poder subministrar aigua. Ara portem dos anys seguits“. Martí Macias, de la Unió de Pagesos, coincidia assegurant que “no podem dependre de la pluja“. És per això que es reclama des de fa temps l’Estació Depuradora de Reus.
Joan Alginet, del CAT, està obert a plantejar una ampliació de pobles connectats al Consorci d’Aigües de Tarragona, “sempre que es mantinguin els límits legals” d’extracció d’aigua.
Xavier Sigró, professor de la URV i investigador del Centre for Climate Change, ha explicat les previsions climatològiques a casa nostra: “l’aigua que arriba a les muntanyes de Prades anirà minvant en els propers anys” per culpa del canvi climàtic.