Generalitat i CHE inicien converses per dur aigua al Priorat l’any 2027

per: Paula Montalvo

El projecte que es va presentar el passat mes de gener per connectar l’Ebre amb els pantans prioratins haurà d’esperar tres anys, que és quan la Confederació acaba la planificació actual

La Generalitat de Catalunya i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) han començat converses per a estudiar dur l’aigua del riu Ebre fins al Priorat l’any 2027. És l’any quan comença la nova planificació hidrològica, on es reparteixen concessions d’aigua entre tots qui s’abasteixen d’aigua de la conca de l’Ebre.

Segons ha pogut confirmar Canal Reus, aquests primers contactes estan sent tècnics, per a apropar postures i començar a plantejar les obres de cara al 2027. Per la seva banda, i segons l’ACN, valora positivament que la CHE no s’hagi oposat al projecte i es mostren optimistes en el fet que aquest organisme incloguin el Priorat en el pròxim cicle de planificació hidrològica que entrarà en vigor el pròxim 2027.

Les reunions han sorgit després de l’anunci de connexió del Priorat amb l’Ebre que va fer el passat mes de gener. De fet, l’ACN assegura que l’organisme hidrogràfic reconeix la situació crítica en la qual es troba la comarca i els seus embassaments, i per tant es troba obert a estudiar la viabilitat de cedir aquesta aigua a aquesta zona. Especialment, per a portar aigua des de Garcia cap a l’embassament dels Guiamets i Siurana.

El projecte de connexió amb l’Ebre, presentat el passat gener

El conseller Mascort presentava aquest mes de gener un projecte per a connectar els pantans del Priorat (Siurana, Guiamets i Margalef) amb aigua del riu Ebre. Una inversió de 60 milions d’euros que es plantejava tenir en marxa entre l’any 2027.

D’una banda, proposa connectar la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud amb l’embassament de la Palma d’Ebre, per abastir el pantà de Margalef, i de l’altra portar aigua del riu Ebre des de Garcia fins al pantà dels Guiamets i de Siurana, una infraestructura més costosa que requereix la construcció d’una canonada de trenta quilòmetres. Tot plegat, permetria donar un reg assegurat a un total de 5.000 hectàrees cultivades de la comarca, utilitzant 5 hectòmetres cúbics d’aigua anuals de l’Ebre.

En anunciar-se aquesta milionària inversió, la CHE va descartar ràpidament el plantejament que va fer la Generalitat. Si bé, l’administració catalana marcava el 2027 com a final d’obres, l’organisme hidrogràfic va marcar aquest any, en tot cas, com a inici de les obres. És precisament l’exercici quan ha d’entrar en vigor el nou cicle de planificació hidrològica. Un fet que la Generalitat no havia tingut en compte a l’hora d’anunciar aquesta gran obra.

Les obres no començaran fins a assegurar la concessió d’aigua

Per tant, sense tenir assegurada l’aigua necessària per a portar fins al Priorat, les obres per a crear les canonades hauran d’esperar. Segons ja va anunciar Acció Climàtica al gener, calen uns tres anys d’obres per a tenir les canonades a punt. Per això, si els treballs començaven enguany, el 2027 es comptava tenir aigua al Priorat. Ara bé, si la Generalitat ha d’esperar a aquell any per a començar i el termini s’allargaria mínim fins al 2030.

Si just conèixer l’anunci de les obres (i comptant que acabaven el 2027), els pagesos ja van denunciar que arribaven massa tard, amb aquest nou plantejament els prioratins veuen el futur encara més negre.

L’Agència Catalana de Notícies també ha pogut consultar amb la CHE la seva visió sobre la greu sequera que pateix el Priorat i la seva pagesia. En aquest sentit, diuen que cal continuar buscant alternatives per a poder tenir solucions viables des del punt de vista tècnic i econòmic per poder solucionar en el futur situacions semblants a les que s’estan produint actualment amb la sequera a la conca del Siurana.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS