del 5 de Setembre fins el 7 de Setembre

XXIX Mercat Medieval | Hospitalet de l’Infant

7 de Setembre

Cursa de la Coia 2025

La DOQ Priorat espera arribar als 5 milions de quilos de raïm

per: Clara Marquiegui

La verema ja ha començat i el fruit presenta un molt bon estat sanitari

La verema és una de les èpoques més boniques de l’any per al sector vitivinícola de casa nostra, encara que això no hagi estat així en els darrers temps. La sequera, provocada per un increment de les temperatures i la falta d’aigua, ha comportat collites insuficients.

Enguany, però, les pluges de la darrera tardor i de la primavera fan que la DOQ Priorat respiri alleugerida, amb la previsió d’arribar als 5 milions de quilos de raïm, un 20 % més que l’any passat. Els ceps han viscut un cicle vegetatiu bo, que frega la normalitat, i el fruit presenta un molt bon estat sanitari. Això sí, ara fa setmanes que no plou al Priorat i uns ruixats d’entre 20 i 30 litres, ben caiguts, acabarien de donar una empenta a la collita.

El president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, exposa a Canal Reus que, encara que la vinya és un cultiu que resisteix perfectament les altes temperatures, cal buscar mecanismes per poder oferir aigua a la planta, en cas que tornem a viure temporades poc plujoses. Amb tot, les administracions treballen en el projecte que ha de portar aigua de l’Ebre a Margalef.

La situació geopolítica mundial no ajuda

Més enllà de les problemàtiques que es viuen als camps, els cellers també lidien amb la reducció global de consum del vi, que fa que hi hagi molt d’estoc, la situació geopolítica mundial generada per la guerra entre Rússia i Ucraïna i els aranzels de Trump. Són qüestions que, sobretot, alenteixen l’economia, perquè, davant del dubte, la gent no inverteix i no consumeix.

Ara bé, encara que el context geopolític global no sigui favorable, el Priorat assegura que està més preparat que mai. “El sector del vi a la comarca es troba en un moment de gran projecció i se sent capacitat per afrontar els reptes de futur”, insisteix Álvarez.

Més vins catalans a les cartes dels restaurants

En la línia del discurs expressat ara fa uns dies per la DO Montsant, que feia una crida als consumidors catalans a beure vins catalans, la DOQ Priorat també ha mirat en la direcció de la restauració. Tenint en compte que Catalunya és una gran destinació turística, creuen important que la gastronomia catalana tingui en compte els productes de casa, perquè els visitants també tinguin el plaer de tastar vins del Priorat.

Fil de notícies

RELACIONATS