El conseller de la Generalitat considera “estratègic” el sector de l’avellana
L’IRTA ha començat aquest divendres de manera simbòlica la plantada d’una plataforma demostrativa de 10 hectàrees d’avellaner. Un exercici que ha de permetre veure com es comporten les diferents varietats d’aquest cultiu davant de la falta d’aigua o de la falta de qualitat d’aquesta aigua. Els resultats han de ser una referència d’àmbit català, però també europeu.
De fet, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, considera que és un sector estratègic per al país que té una demanda a l’alça. Ho ha fet durant la presentació de la plataforma demostrativa de l’IRTA.
L’avellana ocupa 7.000 hectàrees a Catalunya i és per això que ha volgut deixar clar que no s’oblida d’una necessitat molt urgent per al sector a casa nostra com és la planta regeneradora d’aigua a la depuradora (EDAR) de Reus, que permetria aprofitar una gran quantitat d’aigua que ara mateix es llença.
La regeneradora de Reus, pendent dels pressupostos de la Generalitat
“Anem tard amb les obres de l’EDAR de Reus”, ha sentenciat Ordeig. És per això que fa una crida política per “generar els recursos econòmics primer, per tant, entre tots fem possible que hi hagi pressupost —a la Generalitat— i que hi hagi la inversió per a aigua regenerada de l’EDAR de Reus”. Afegeix, a més, que “la part que toca al Departament d’Agricultura, que és construir les basses per a poder emmagatzemar-la, ja l’estem treballant”, el projecte, i per tant ja ho estem fent”.
El conseller també ha tret pit dels ajuts econòmics que s’han aprovat i publicat aquesta mateixa setmana, tant per la sequera com per haver hagut d’arrencar arbres a causa d’aquesta sequera. Uns ajuts que van generar polèmica i que, finalment, el sector ha aconseguit que tinguin en compte la pèrdua de producció del cultiu de l’avellaner, o de cada cultiu en concret, i no de tota la finca, on podia haver-hi una producció que compensés la pèrdua d’una altra.
Finalment, per tant, s’han aprovat com reclamava el sector. Una mostra, diu Ordeig, que la Generalitat considera clau el sector primari per al futur del país. Com també el de l’avellaner en concret, per al qual s’ha previst que aquesta mateixa tardor, cap al setembre segons el conseller, es pugui anunciar un pla d’actuació per l’avellana 2025-2028.