Últimes notícies:

La pagesia insisteix en la necessitat de la regeneradora de Reus

per: Jordi Olària Gras

Lamenten que no es redacti per la via d’emergència i reclamen que sí que s’hi licitin les obres

Un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte a la plaça del Mercadal | Jordi Olària Gras

Unió de Pagesos i la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes insisteixen, novament, en la necessitat de tramitar la planta regeneradora de Reus per la via d’emergència. Per fer-ho s’ha redactat un manifest que ja compta amb centenars d’adhesions d’entitats de la regió, com de persones a títol particular. Aquest dissabte a la tarda, a la plaça del Mercadal de Reus, s’ha tornat a reivindicar la urgència de l’obra.

Es tracta d’una planta regeneradora que ha de permetre aprofitar aigua que ara es perd a la depuradora de la capital del Baix Camp. El projecte actual és construir aquesta regeneradora a les instal·lacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). D’allà, a través d’una infraestructura de canonades que també s’ha de construir, l’aigua ha de fer cap a unes basses, també inexistents a hores d’ara.

La pagesia reclama l’emergència de l’obra

Tot plegat ha d’acabar permetent aportar l’aigua regenerada als regants del sistema Siurana-Riudecanyes. La redacció dels projectes de la planta regeneradora i de la canalització s’han adjudicat amb un termini de catorze mesos. Tot i això, els pagesos confien en la voluntat de l’empresa adjudicatària d’escurçar notablement aquest procés.

En paral·lel s’ha d’adjudicar, encara, la redacció del projecte de la bassa. Una vegada s’hagi redactat cada projecte se n’hauran de licitar i adjudicar les obres per, finalment, executar-les. És aquesta darrera licitació la que ara es reclama tramitar per la via d’emergència.

Es tracta d’una mesura per escurçar els terminis administratius en la contractació pública. Aquesta setmana, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha assumit el compromís de licitar-ho per aquesta via. Tot i això, la pagesia té present que la promesa s’ha fet en període electoral.

L’aprofitament d’aigua podria arribar tard

I més tenint en compte que un informe jurídic de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes manté que la redacció dels projectes ja s’hauria pogut fer per la via d’emergència. En canvi, s’ha tramitat per la via ordinària, més lenta. És el mateix informe que hauria permès convèncer la conselleria, a priori, que les obres es poden licitar en categoria d’emergència.

Amb la tramitació ordinària, la pagesia no confia tenir operatiu el nou sistema abans de l’estiu del 2027. Una data en la qual, alerten, “potser ja no quedaran pagesos per fer-lo servir”. Si els tràmits que queden es gestionen per la via d’emergència confien poder salvar, almenys, la temporada de reg del 2026.

Tot plegat en un escenari en el qual, si no plou amb abundància, tornaran a quedar-se sense regar aquest 2024. La situació ja es va viure el 2023, i l’any anterior ja es va reduir molt considerablement la quantitat d’aigua de la qual van disposar.

AGENDA

RELACIONATS