En total, s’han plantat 200 ceps de la varietat negra del Pàmpol Girat, que han de començar a brotar en uns dies i que produiran raïm d’aquí a tres o quatre anys.
Recuperar el paisatge agrícola característic dels segles XVIII i XIX, alhora que una part important de la història de Salou, quan l’economia es basava, majoritàriament, en el conreu de la vinya i l’olivera. Aquest és l’objectiu principal de la plantació experimental que s’està duent a terme al Pla de Maset de Salou d’una varietat de vinya extingida ara fa mig segle: el Pàmpol Girat.
Una varietat del Camp conservada a Alcalà d’Henares
Els ceps que s’han plantat provenen de la Finca El Encín (ubicada a Alcalà d’Henares), que compta amb una de les col·leccions de varietats de vinya més importants de l’estat i d’Europa. El més curiós és que aquestes plantes provenen d’una mostra mare del Camp de Tarragona, que fou trasllada el 1975 des de l’Estació Enològica de Reus a la finca de Madrid.
Concretament, s’han plantat 200 ceps de la varietat negra, que han de començar a brotar en uns dies i que s’espera que produeixin raïm en uns tres o quatre anys. D’aquestes plantacions se n’ha de poder extreure un vi simbòlic, que a la llarga pot convertir-se en un dels obsequis institucionals del municipi.
A la recerca d’una segona varietat
A banda, a hores d’ara, l’Ajuntament de Salou ja treballa en la recerca d’una segona varietat, anomenada Escanyagossos, que també es conrearà al Pla de Maset. D’aquesta manera, en total es plantaran 500 unitats de cep de les dues varietats esmentades.
La voluntat és que aquest espai pugui ser visitable i permeti conèixer la història del municipi.