Es destinarà a regar parcs i a omplir les piscines municipals
Aigües de Reus acaba d’adjudicar les obres d’instal·lació d’una xarxa de distribució d’aigua no potable –procedent de la mina del barri Fortuny– per al reg del Parc dels Capellans, i de la zona enjardinada de les piscines municipals, que també s’ompliran amb aquesta aigua. Es tracta de la segona part de l’ambiciós projecte de recuperació de la mina del barri Fortuny, on tot just ara s’han acabat les obres que han permès la construcció d’una planta de potabilització que farà possible la injecció d’aigua de la mina a la xarxa d’abastament, un cop finalitzin la posada en marxa i les proves de funcionament i ajustament que s’inicien la setmana que ve.
Si les obres que ara s’han finalitzat tenen com a objectiu guanyar anualment més de 200.000 m3 per a ús de boca amb totes les garanties sanitàries, el projecte s’acaba d’adjudicar té com a propòsit un millor aprofitament de part de l’aigua no potable de la mina, previ al tractament de potabilització. L’adjudicació ha recaigut en l’empresa Gilabert Miró, que figura en la borsa de contractistes homologats per a la realització d’obres i escomeses de les xarxes d’abastament i sanejament de la ciutat. El pressupost de l’adjudicació és de 87.189 euros.
Aigua no potable per al reg
Actualment, l’aigua de la mina del barri Fortuny ja es destina, parcialment, i sense cap mena de tractament previ, al reg del parc del Lliscament, situat a tocar de les piscines municipals, juntament amb l’aigua pluvial que es recull a les mateixes pistes (bowls) i on s’emmagatzema en un dipòsit per al seu ús. Amb la nova xarxa de distribució, aquesta aigua no potable es destinarà també al regadiu del Parc dels Capellans, de la zona del camí del Riudoms i de la zona enjardinada de les piscines municipals.
La nova xarxa també permetrà l’ompliment de les piscines amb aigua no apta per a ús de boca, però que sí que presenta la qualitat sanitària adient per al bany, així com el reompliment de l’aigua que es perd en l’evaporació i en el rentatge dels filtres. Addicionalment, l’aigua obtinguda en el buidatge de les piscines també pot utilitzar-se per a la recàrrega de l’aqüífer del minat i no s’aboqui a la claveguera. Es preveu que l’ompliment de les piscines amb aquesta aigua ja es podrà dur a terme la primavera vinent, de cara a la temporada de bany de l’estiu d’aquest any.
Principis d’economia circular
Tot el projecte s’ha concebut d’acord amb els principis i criteris de l’economia circular, un model que persegueix una transformació econòmica d’envergadura mitjançant l’eco-disseny, l’aprofitament dels recursos amb el mínim consum, les mesures per afavorir la reutilització i una aposta per la investigació, la innovació i el desenvolupament.
En aquest sentit, la recuperació de l’aigua no potable del minat que ha de permetre el reg del Parc dels Capellans s’ha dissenyat de manera que pot ser gairebé del tot autosuficient des d’un punt de vista energètic, ja que la instal·lació de plaques solars que s’hi fa aportaran la major part de l’energia necessària per al seu funcionament.
Com ja s’ha esmentat, la xarxa compta amb un dipòsit que recull l’aigua de pluja i la utilitza per al sistema de reg. “Aigües de Reus fa temps que aplica principis d’eficiència i d’economia circular en el seu dia a dia, i és per això que aquest projecte s’ha concebut amb una mirada ambiciosa que ha de permetre aprofitar al màxim els recursos hídrics de la zona, utilitzant-los amb la qualitat necessària i suficient per a cada ús”, afirma el regidor responsable del servei, Daniel Rubio.
De fa anys
En el seu dia a dia, Aigües de Reus té en compte principis de l’economia circular en nombrosos aspectes. En aquest sentit, ja fa anys que Reus destina aigua no potable a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries), com és el cas de la neteja de la via pública o del clavegueram, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.
És el cas, per exemple, del polígon Agro-Reus, on existeix una xarxa de distribució paral·lela a la d’abastament, que s’abasteix d’aigua no potable procedent dels pous anomenats City, Roquís i Agro-Reus, amb una important presència de nitrats i que, per tant, no pot subministrar-se per a ús de boca. D’una banda, aquesta aigua es destina a la càrrega dels vehicles dedicats a la neteja viària, cosa que permet la neteja integral de tota la via pública de la ciutat.
D’altra banda, aquesta aigua també serveix per a la càrrega de camions per a la neteja del clavegueram o de qualsevol cisterna d’ús particular que ho sol·liciti. Així mateix, actualment també s’ha iniciat el subministrament d’aquestes aigües no potables a empreses del polígon, i es preveu es pugui expandir a aquelles activitats privades que puguin demanar-ne la utilització per als seus processos productius, tot optimitzant el cost econòmic i especialment mediambiental, en tractar-se d’una aigua de pitjor qualitat.