El Gepec-EdC presenta noves al·legacions contra la MAT Clúster-Begues

per: Mireia Jansà Mata

Malgrat tots els passos de l’empresa impulsora del projecte, des de l’entitat es mantenen esperançats a que el projecte no tiri endavant perquè, asseguren, té diversos factors en contra

La MAT Clúster-Begues continua aixecant polseguera després que sortís a informació pública l’estiu de 2021. El projecte, que vol portar energia verda des de l’Aragó fins a Catalunya a través de línies de Molta Alta Tensió, ja va aconseguir la Declaració d’Impacte Mediambiental el maig de l’any passat, després que a l’empresa impulsora del projecte, Forestalia, se li aprovés l’autorització administrativa prèvia.

Aquest juliol, però, va sortir publicat al DOGC l’anunci que sotmetia a informació pública la modificació d’aquest tràmit, on canvien el traçat d’aquesta línia. Des de l’entitat GEPEC-Ecologistes de Catalunya consideren que aquest canvi hauria de passar de nou per l’avaluació d’impacte mediambiental.

Tot plegat ho denuncien en les noves al·legacions que han presentat en contra d’aquest projecte. Altres temes que posen sobre la taula és l’impacte en espècies de flora i fauna que es podrien veure afectades, algunes d’elles classificades com a vulnerables i d’altres en perill d’extinció.

Per altra banda, també critiquen que Forestalia pretén tramitar una línia de Molta alta tensió com a infraestructura d’evacuació, quan realment ho seria de transport. S’ha de tenir en compte que el projecte vol travessar des del nord de la província de Terol fins a Barcelona amb uns 280 quilòmetres de línia elèctrica.

En aquest sentit, Joaquim Estellé, tècnic en Defensa Mediambiental del GEPEC-EdC considera que “això realment és una línia de transport i no d’evacuació” tal i com al·leguen des de Forestalia. Estellé considera que el que pretenen fer “és il·lícit” perquè l’únic operador que té la competència per construir i gestionar aquest tipus de línies és Red Eléctrica Española.

El projecte de la MAT, lluny de ser una realitat

Malgrat tots els passos endavant que fa Forestalia, des de l’entitat creuen que hi ha diversos factors pels quals el projecte podria no realitzar-se. Per una banda, l’aprovació definitiva de tot plegat cau sobre la Generalitat de Catalunya, que ja es va posicionar en contra a través d’un informe emès l’any passat. Mantenir aquesta decisió també forma part de l’acord entre Esquerre Republicana i PSC per a la investidura de Salvador Illa, i per tant per la via política no sembla que es beneficii a aquest projecte.

Des de l’entitat, però també recorden que aquest octubre, a l’empresa se li acaba el termini per tenir totes les autoritzacions aprovades, donat que hi ha un cert període de temps en que el permís de construcció és vàlid. Un fet que si es produís, reiniciaria tot el procés d’aquestes tramitacions.

AGENDA

RELACIONATS