Una seixantena d’alumnes participen a la primera Hackató Robotech a Tarragona

per: Redacció

El Hackató Robotech té lloc al Campus Sescelades de la URV amb l’objectiu de dissenyar sistemes robòtics innovadors aplicats a la neteja de residus a les platges

Aquest dijous s’ha donat el tret de sortida a la Hackató Robotech, que s’allargarà fins divendres a la tarda al Campus Sescelades de la URV. L’activitat, impulsada per l’Àrea Digital Camp de Tarragona i promoguda per la Universitat Rovira i Virgili, compta amb la col·laboració del Clúster TIC Catalunya Sud, l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament de Reus, partners també de l’Àrea Digital Camp de Tarragona. L’Àrea Digital Camp de Tarragona s’inscriu en el projecte Àrees Digitals, una iniciativa de disseminació i promoció territorial de les Tecnologies Digitals Avançades impulsada per la Generalitat de Catalunya amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT per, entre d’altres, fomentar i complementar la formació en multi tecnologia del talent local i com propulsar iniciatives que puguin impulsar l’emprenedoria en aquest àmbit.

L’esdeveniment reuneix a professionals i experts en robòtica i sostenibilitat, així com a una seixantena d’estudiants de diferents àmbits del coneixement. Durant dos dies treballaran per equips solucions innovadores aplicades a la neteja de residus a les platges, posant el focus de manera especial en la recol·lecció de pèl·lets i incorporant tecnologies avançades per tractar microplàstics i microresidus. Aquesta hackató té com a objectiu dissenyar sistemes robòtics que millorin l’eficiència i sostenibilitat en la gestió mediambiental costanera amb un enfocament en autonomia i automatització per reduir la intervenció humana en les tasques de neteja. Es tenen també en compte l’eficiència i sostenibilitat energètica promovent l’ús de bateries elèctriques o energia solar.

Una de les participants, Khady Yade, estudiant de segon curs del grau d’Enginyeria Informàtica, explica que la Hackató Robotech és una manera amena i semblant a la realitat d’aprendre i desenvolupar els coneixements adquirits. “També coneixem gent d’altres cursos i graus, amb els quals podem compartir experiències”, apunta Yade, segons la qual la possibilitat de poder contribuir a resoldre una problemàtica de gran actualitat com és la contaminació de les platges “és una motivació afegida”. Khady Yade forma part de Code URV, un col·lectiu d’estudiants de la URV, apassionats per la tecnologia i la informàtica, que organitzen activitats per ampliar els coneixements i crear espais per compartir i desenvolupar habilitats.

Els grups treballaran durant dos dies al CRAI del Campus Sescelades. Els projectes es presentaran divendres a la Sala de Graus i un jurat expert decidirà els projectes guanyadors. La primera jornada de la Hackató Robotech ha comptat amb la presència de Josep Pallarès, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Flores, coordinador del projecte Àrees Digitals de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya; Tomeu Sabater, head of the Tech Lab de Mobile World Capital Barcelona; Rosa Paradell, directora del departament d’Estratègia i Innovació al Sector Públic d’i2CAT; i Sergi Novo, Gerent del Clúster TIC Catalunya Sud.

En paral·lel, durant els dos dies de celebració de la hackató s’exposaran algunes experiències de “Recorda el Futur” que es van presentar per primera vegada durant el MWC Barcelona 2024, principal esdeveniment del sector de la connectivitat. Aquestes experiències immersives permeten interactuar amb la tecnologia més innovadora i estaran disponibles per a tota la comunitat universitària.

AGENDA

RELACIONATS