Els impostos de Reus, congelats el 2025

per: Jordi Olària Gras, Marc Càmara

Les principals taxes i impostos de Reus no s’apujaran l’any vinent com sí que ho faran alguns serveis

Els principals impostos de Reus quedaran congelats el 2025. Així ho preveuen les ordenances municipals que el govern aprovarà —té majoria absoluta al plenari— aquest divendres. Pel que fa al pressupost del 2025, la previsió del consistori és que s’aprovi al ple del novembre.

A grans trets, les ordenances contemplen la congelació dels impostos que es van apujar l’any passat, com l’IBI, l’ICIO o la taxa de Vehicles de Tracció Mecànica, coneguda com a impost de circulació. L’excepció és la taxa de la brossa, que per llei s’ha d’ajustar cada any per cobrir el cost del servei a través de què es recapta en aquesta partida.

El govern congela els principals impostos de Reus per al 2025

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Reus, Manel Muñoz, apunta que “les línies principals d’aquestes ordenances són la congelació i la contenció en els principals impostos i taxes; la decisió ha sigut no incrementar-los”. Recorda que “ja ho vam fer l’any passat, i ni tan sols hem acomodat l’IPC, que ja ve a ser una manera de reduir-los”.

El govern ha anunciat un pla de subvencions, que ha d’estar llest abans d’acabar l’any per cobrir aquelles mesures que, legalment, no es poden bonificar. En són exemples l’adaptació dels taxis per poder portar persones amb mobilitat reduïda, o la bonificació de l’IBI per a famílies nombroses, que el govern de Reus vol fer extensiu a les monoparentals.

Pel que fa a l’aigua, s’ha creat un quart tram per als consums més alts d’aigua que, juntament amb el tercer, són els que pugen de preu. En paral·lel, a més, es destinaran 100.000 euros a un nou fons social per garantir l’aigua a famílies vulnerables. Muñoz, de fet, sentencia que “si no recaptéssim res amb els trams tres i quatre, seria un èxit, i la creació del fons social és independent del que es recapti”.

La planificació dels impostos de Reus per al 2025 també inclou mesures purament administratives. En aquest sentit, s’han fet canvis sense impacte pràctic a curt termini per preparar la creació de la funerària mancomunada Funecamp o possibles noves bonificacions en l’ús de la Ganxeta. L’Ajuntament de Reus congela l’IBI per aquest 2025.

Reus incorporarà noves bonificacions en alguns impostos i taxes

L’impost de Béns Immobles (IBI) incorpora també bonificacions del 50% durant tres anys per obres d’instal·lació de punts de recàrrega de cotxes elèctrics, amb un màxim de 50 euros. I bonificació també del 50% durant cinc anys per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar.

Impostos de Reus
Bonificacions previstes a les ordenances del 2025 | Ajuntament de Reus

En aquest cas, les bonificacions poden arribar als 400 euros. Pel que fa als cotxes, es congela l’impost de vehicles de tracció mecànica amb bonificacions de fins al 75% als titulars de llicència de taxi elèctric o híbrid. L’ICIO, l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres també es congela i s’apliquen noves bonificacions que en aquest cas volen fomentar l’accés a l’habitatge de lloguer.

Impostos de Reus
Bonificacions previstes a les ordenances del 2025 | Ajuntament de Reus

Descomptes de fins al 90% en el cas de cessió per a gestió pública i de fins al 40% si la gestió és privada. També es vol fomentar l’habitatge de compra o lloguer per a menors de 35 anys i la construcció de pisos amb sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar, sistemes d’estalvi energètic i instal·lació de punts de càrrega de cotxes elèctrics, a més d’altres condicionants.

Impostos de Reus
Ordenances fiscals perevistes per al 2025 | Ajuntament de Reus

S’apugen alguns serveis municipals, com l’autobús o l’aigua

Pel que fa a la recollida de les escombraries s’incrementa la taxa en un 1,85% per fer front a la normativa, però es fan bonificacions per aquelles persones que facin aportacions a les deixalleries mòbils o fixes amb un màxim de 20 euros. Pel que fa a l’aigua puja la quota fixa un 5%. La quota variable puja també un 10 o un 30% per aquells consums que no siguin responsables i fins i tot sumptuosos.

Impostos de Reus
Ordenances fiscals perevistes per al 2025 | Ajuntament de Reus

Per al 80% dels ciutadans que consumeixen el que s’anomena tram 1 i 2, la quota variable queda congelada. Pel que fa al bus urbà puja un 5% els abonaments i un 23% els bitllets senzills i fins a l’aeroport, el que segons l’Ajuntament correspon a un 10% dels viatges.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS