La Bisbal de Falset farà una consulta pública per canviar el nom del poble

per: Clara Marquiegui

Des de l’Ajuntament de La Bisbal de Falset creuen fermament en aquest canvi, ja que senten que amb el seu nom actual se’ls confon amb una dependència de la capital del Priorat

La Bisbal de Falset podria començar a dir-se La Bisbal de Montsant aviat. El poble se sotmetrà a una consulta popular, amb urnes i paperetes, aquest diumenge 28 d’abril per decidir si el canvi de nom es fa efectiu.

Des de l’Ajuntament, expliquen que “la iniciativa va sorgir després que gent aliena al poble preguntés als veïns el perquè d’aquest nom”, tenint en compte que es troben a 30 quilòmetres per carretera de Falset. A poc a poc, aquests dubtes van anar aflorant cert sentiment de rebuig al nom actual, entre els bisbalencs, que, segons exposen, senten que se’ls confon amb una dependència de la capital de la comarca.

Per aquest motiu, ara fa uns mesos, el consistori va decidir iniciar els tràmits per fer el canvi del complement del nom, per tal que faci referència a la seva ubicació. El primer pas va ser documentar-se sobre l’origen del nom actual, que es remunta al segle XIX, quan es va haver de definir, més concretament, les tres Bisbals catalanes: la del Penedès, la d’Empordà i la de Falset.

Consultes, casos similars i respostes als dubtes

El següent pas va ser fer la consulta a l’Institut d’Estudis Catalans, que va contestar amb una carta acceptant que “el canvi és molt pertinent”. En paral·lel, s’han assessorat buscant casos semblants, com el de La Ràpita o el de Bellaguarda. També, han preparat un document amb respostes a les preguntes freqüents, per als veïns, i han celebrat una reunió per esclarir els possibles dubtes.

“Si guanya el sí, el canvi no serà d’avui per a demà”

El canvi afectarà els cartells del municipi, però també als documents personals i a les escriptures de propietats, entre altres. Si guanya el no, tot continuarà igual. Si guanya el sí, començarà tot un procés jurídic i administratiu que pot allargar-se durant uns anys i que els permetrà esdevenir La Bisbal de Montsant. L’alcalde afirma que “el canvi no serà d’avui per a demà” i que caldrà que el poble s’involucri.

Estan convençuts que el canvi també els farà més visibles a ulls de la resta del territori. 

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS