Augmenten les dones ateses per violència masclista a Reus

per: Mireia Jansà Mata

L’Ajuntament de Reus ha atès 242 víctimes de violència masclista en el que portem de 2024

En el que portem de 2024, 40 dones han estat assassinades per violència masclista a l’estat espayol, 20 d’elles a Catalunya i malgrat que la capital del Baix Camp enguany no ha entrat en la llista de feminicidis, l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus ha registrat l’atenció de 242 dones per violència de gènere, 18 més que en mateix període de l’any passat. Unes xifres que posen de manifest que la violència masclista segueix present en la nostra societat.

Altres dades destacades sobre l’atenció a les dones víctimes de violència masclista durant el mateix període a la ciutat de Reus són les 147 ordres de proteccions actives actualment. A més, 10 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan, 8 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència i 47 dones han estat usuàries d’ATENPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.

Malgrat unes xifres que sumen any rere any, des de col·lectius feministes com Heroïnes Anònimes, asseguren que les dones cada vegada estan més ben informades de serveis com el SIAD, Sevei d’Informació i Atenció a les Dones o l’OAV l’Oficina d’Atenció a la Víctima.

Com demanar ajuda en cas de violència masclista

Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha un telèfon específic d’atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores cada dia de l’any i atén consultes i urgències. És gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d’emergència davant d’una agressió, cal trucar al 112 o demanar ajuda per WhatsApp al 601 001 122.

També és important conèixer el senyal internacional de socors per a casos de violència masclista. Es tracta d’un moviment amb la mà. Primer es mostra el palmell de la mà i després es tanca en un puny seguint un ordre: es comença tancant només el dit gros i en acabat la resta, que hi passen per sobre.

Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, les dones víctimes de violència masclista són ateses des de l’Àmbit d’Igualtat de l’Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials a través de diversos serveis, com el SIAD i l’OAV.

El SIAD atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar. Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Està ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic siad@reus.cat. Per a més informació sobre el SIAD es pot consultar en aquest enllaç.

L’OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix els serveis següents: acompanyament a la víctima; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d’ajudes econòmiques; seguiment de les incidències del servei telefònic d’Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO) de Creu Roja; seguiment de les ordres de protecció; informació i orientació; atenció social; derivació a serveis especialitzats de violència; elaboració de denúncia, si cal, i assessorament legal.

Està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, al número 27 de l’avinguda Marià Fortuny. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092. Per a més informació sobre l’OAV es pot consultar en aquest enllaç.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS