Els dos sindicats reclamen rebaixar-la a 37,5 hores inicialment per acabar-la situant en 32 hores setmanals
UGT i Comissions Obreres escalfen l’ambient de cara a l’1 de maig posant sobre la taula la reducció general de la jornada laboral. Els dos sindicats majoritaris n’han fet el lema de la manifestació que han convocat a les 12 del migdia a la plaça de la Imperial Tàrraco. Sota la reivindicació “Treballar menys, treballar millor”, reclamen augmentar el salari mínim interprofessional, especialment a Catalunya.
El teló de fons és la reducció de la jornada laboral estàndard de les 40 hores setmanals actuals a les 37,5. De fet, van més enllà i ja alerten que el seu horitzó és rebaixar-la a 32 hores a la setmana. El secretari general de la UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort, explica que “quan vas a negociar, el primer que et plantegen és quin cost econòmic té això, i tu els planteges el nivell de productivitat que generarà”.
Els sindicats reclamen reduir la jornada laboral
Aclareix que “si la gent gaudeix més del seu temps, quan va a treballar és més productiva, i això es demostra amb números”. Llort, de fet, també subratlla que hi ha empresaris que els han transmès que, des de l’aplicació del teletreball arran de la pandèmia, han vist augmentada la productivitat de la plantilla. Per fer-ho possible animen tota la classe treballadora a sindicar-se perquè, segons asseguren, a les empreses on no hi ha delegacions sindicals, les condicions laborals són pitjors.
La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, apunta que “tenim algun conveni que no s’ha tancat a les 37 hores i mitja, però són convenis on UGT i CCOO no tenim representació, no hi tenim delegats i delegades que puguin fer aquesta força negociadora dia a dia”. Entre els sectors on volen fer més incidència hi ha el de les cures i el de les energies renovables, que consideren que, si s’impulsen amb garanties laborals i equilibri territorial, poden obrir el camí cap a la plena ocupació de qualitat.
De cara a l’1 de maig, UGT ha convocat un acte a les 9 del matí a la plaça de la Dona Treballadora de Reus, un altre, d’homenatge a Pablo Iglesias, a dos quarts d’onze al Camp de Mart, i finalment, la manifestació conjunta amb CCOO a les 12 del migdia des de la plaça Imperial Tàrraco.
UGT i CCOO es reivindiquen com a sindicats majoritaris
Durant la presentació dels actes de l’1 de maig, els dos sindicats han tret pit de la representació que ostenen. Se’ls ha preguntat per la divisió sindical, tenint en compte que altres organitzacions convoquen actes i manifestacions en paral·lel a la seva com ja passa també, des de fa un temps, el 8 de març. Davant d’aquest escenari, tant UGT com CCOO recorden que sumen vora el 80% de la representació sindical del país.
Recorden que no se’ls ha permès participar d’alguns espais de treball, com el del 8M argumentant que no lluitaven prou en aquesta línia. Una dinàmica que consideren negativa i contraproduent per a l’interès de les dones treballadores en aquest cas, i per a tota la classe treballadora en el cas d’altres espais.