Es tracta d’una activitat participativa impulsada des del Govern per conèixer quines són les prioritats dels infants i joves a l’hora d’invertir els impostos de la ciutadania
Els alumnes de sisè de l’Escola Montsant de Reus han participat aquest dijous en una activitat pensada perquè els nens i nenes puguin donar la seva opinió sobre quines han de ser les prioritats dels propers pressupostos de la Generalitat. Ho han fet a través d’una activitat dinamitzada on a part de fer pedagogia sobre què són els pressupostos i els principals àmbits de despesa pública, la canalla reflexiona sobre les inversions que són més importants.
En general, l’àmbit de la salut, l’educació o la seguretat són els més recurrents entre la canalla, on opinen que és on s’hauria d’invertir més. Ara bé, cada territori també té les seves peculiaritats i necessitats, fet que també es reflecteix en aquestes sessions. Per exemple, els nens i nenes de l’Escola Montsant, consideren que algunes de les polítiques on també s’hauria d’invertir són les relacionades amb el medi ambient i la problemàtica de l’aigua.
Les conclusions dels debats es plasmaran en un informe que es traslladarà al Govern i es tindrà en compte en la preparació dels propers Pressupostos. Un cop enllestits, es farà una devolució als nens i nenes participants, tot informant-los de quines prioritats s’hi han pogut incorporar i quines no.
El projecte compta, d’una banda, amb la col·laboració d’UNICEF Comitè Catalunya en l’organització de les sessions i l’elaboració dels materials utilitzats; i, de l’altra, amb l’assessorament d’experts en participació ciutadana de l’OCDE i el suport dels consells d’infància i adolescència dels municipis implicats.
Sis sessions en diferents municipis
Fins ara s’han organitzat cinc sessions, la darrera de les quals s’ha celebrat avui a Santa Coloma de Gramenet, on hi han participat nens i nenes del Consell local de la Infància. També hi han assistit el secretari general del Departament d’Economia i Finances, Juli Fernández, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, i representants d’UNICEF Comitè Catalunya.
Les sessions anteriors han tingut lloc a Lleida (dues sessions), Palafrugell i Santpedor, i fins ara hi han participat més d’un centenar d’infants i adolescents dels consells d’infància i adolescència d’aquests municipis, vinculats a UNICEF a través de la iniciativa ‘Ciutats Amigues de la Infància’. El darrer debat ha estat el de Reus,amb els nens i nenes de l’escola Montsant.
Durant les setmanes següents s’analitzaran totes les aportacions sortides dels debats i s’elaborarà l’informe que s’elevarà al Govern, que està previst que es presenti al mes de juny, coincidint amb l’inici dels treballs d’elaboració dels comptes del 2026.
Un projecte sota en nom “Parlem de Pressupostos”
Tot plegat s’emmarca en el projecte “Parlem de Pressupostos”. Es tracta d’un model de consultes pressupostàries pensat perquè la ciutadania aporti informació sobre les seves preferències, opinions i propostes en relació als comptes públics, per tal de facilitar una presa de decisions més ben informada per part del Govern. En el marc d’aquest projecte, s’han organitzat 10 sessions amb la participació d’uns 200 adults. Com en el cas dels infants, els resultats d’aquestes sessions es plasmaran en un informe final que s’integrarà dins de la documentació que acompanyarà el projecte dels propers Pressupostos.
“Parlem de Pressupostos” compta amb assistència tècnica per part d’experts de l’OCDE, ja que el projecte va ser seleccionat per la DG Regió de la Comissió Europea com a exemple de projecte innovador de participació pública. Es tracta, a més d’un model amb un alt valor pedagògic, ja que els debats inclouen accions formatives prèvies en matèria pressupostària i de finances públiques.