
L’Ajuntament de Reus ha obtingut el nivell capdavanter del Distintiu per la Igualtat de Gènere, el més alt que es pot rebre per part de l’associació FORGENDER SEAL. Una entitat sense ànim de lucre que té com a propòsit crear sistemes de gestió de gènere que afavoreixin la construcció de societats més justes i igualitàries, proposin democràcies més participatives i paritàries i generin convicció i determinació política a favor de la igualtat. A la demarcació de Tarragona, set municipis disposen d’aquest distintiu i entre Catalunya, Balears i València hi ha 50 municipis certificats. El nivell capdavanter el tenen un 27% dels municipis que tenen el certificat.
L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, afirma: “Les polítiques d’igualtat de gènere són una prioritat del Govern de Reus. Ho són en la gestió del dia a dia; i ho són com a eix estratègic, tal com ens hi vam comprometre al Pla d’Acció Municipal Reus 2003-2027”.
Anabel Martínez, regidora cap de l’àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, afegeix: “L’Ajuntament ha rebut aquest distintiu pel treball a favor de la igualtat i per incorporar transversalment la perspectiva de gènere a totes les polítiques del municipi que repercuteixen en el benestar de tota la ciutadania i en l’exercici dels drets humans”.
El Distintiu per la igualtat de gènere és el primer segell de qualificació i reconeixement públic a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit municipal. És un sistema de gestió de gènere que es posa a disposició dels municipis com a eina que afavoreix la integració de la perspectiva de gènere en les polítiques i actuacions de l’administració local. I des d’aquest any 2025, compta amb el suport de la Unió Europea per a fomentar que més ajuntaments compromesos amb la Igualtat incorporin la perspectiva de gènere en les polítiques locals.
L’associació FORGENDER SEAL certifica i atorga el Distintiu al municipi, el qual s’obté mitjançant un procés de certificació elaborat d’acord amb les competències municipals i normativa nacional i internacional en vers als drets humans de les dones. El procés de certificació s’adapta a la normativa del territori on s’ha d’aplicar, tenint en compte la legislació nacional vigent i l’àmbit competencial de la institució.
Aquest distintiu es basa en la certificació de la Norma SGCITY 50-50, la primera eina del país que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals.
La Norma SGCITY 50-50 es defineix com un procés de millora continua, que incorpora una sèrie de requisits i criteris que permeten integrar la perspectiva de gènere en l’estratègia política i operativa del municipi. També identifica quins processos de treball existeixen en l’organització municipal i com s’han de planificar i executar per satisfer les necessitats de les dones en particular i de la ciutadania en general. A més, incorpora millores en la gestió quotidiana d’una forma eficient amb els recursos de què es disposa. I millora les competències del lideratge polític del govern i de l’equip tècnic a favor de la igualtat de gènere.
La Norma desplega un mecanisme a través del qual el municipi elabora la seva pròpia autodiagnosi a partir d’un formulari proporcionat per la mateixa Norma. I, a partir del resultat obtingut, el municipi planifica i estableix els seus avanços parametritzats en el Pla de Compromís, que també proporciona la SGCITY 50-50. Els compromisos que el municipi assumeix són determinats pels criteris establerts per la Norma i pels plans i polítiques d’igualtat del municipi.
La voluntat política de compromís amb polítiques i actuacions concretes proporciona al municipi el mèrit d’obtenir el certificat. S’estableixen tres nivells de certificació:
- Nivell inicial
- Nivell avançat
- Nivell capdavanter
Un cop obtingut el Distintiu, s’entra en el període d’execució, de dos anys de durada. Vençut aquest termini, s’obre el procés de renovació del distintiu, en què s’avaluen i es validen els compromisos. Un cop superada l’avaluació, s’elaborarà un nou Pla de Compromís, necessari per obtenir la renovació de la certificació.
Accions de l’Ajuntament de Reus a favor de la igualtat
L’Ajuntament de Reus ha rebut aquest distintiu pel treball a favor de la igualtat i per incorporar transversalment la perspectiva de gènere a totes les actuacions i polítiques del municipi que repercuteixen en el benestar de tota la ciutadania i en l’exercici dels drets humans.
Aquest treball per la igualtat es fa des de totes les àrees i regidories a partir de moltes accions, entre altres:
- Impulsar entre els centres educatius una anàlisi de situació sobre com incorporen l’enfocament de gènere i interseccional en la seva cultura organitzativa amb l’objectiu de combatre pràctiques LGBTI-fòbiques, sexistes, classistes i racistes.
- Establir mesures per garantir que els serveis de salut primària on té accés la població del municipi faciliten l’accés a mètodes anticonceptius segurs, amb especial atenció a les adolescents.
- Oferir un servei d’assessorament per donar suport a les iniciatives d’emprenedoria de les dones.
- Disposar d’un protocol intern actualitzat com a instrument que ajuda a prevenir, detectar i resoldre situacions d’assetjament sexual i per raó de sexe/gènere.
- Promoure mesures per a fomentar la participació de dones en activitats esportives en les quals la seva participació és minoritària.
Per a més informació sobre aquest reconeixement, es pot consultar l’enllaç següent: https://city50.distintiudegenere.cat/