Com funcionarà, la Zona de Baixes Emissions de Reus?

per: Jordi Olària Gras

Detallem com, quan, on i a qui afectarà la Zona de Baixes Emissions de Reus

Zona de Baixes Emissions de Reus
En alguns punts de la ciutat ja es poden veure senyals de la Zona de Baixes Emissions

La Zona de Baixes Emissions de Reus es posarà en marxa aquest mateix 2025. Es tracta d’una mesura que han d’aplicar totes les ciutats de més de 50.000 habitants, i que a la capital del Baix Camp es va aprovar de manera definitiva a l’últim ple municipal.

D’entrada pot semblar un mecanisme complicat i dens, i per això volem aclarir com ha de funcionar: a qui afectarà, com es desplegarà i quines excepcions tindrà. Afectarà una àmplia zona de la ciutat, on es controlarà la circulació amb càmeres que identificaran els vehicles que hi circulin sense etiqueta.

Com funcionarà la Zona de Baixes Emissions de Reus?

Serà a tota la zona que queda dins del cinturó d’avingudes. El límit el marcaran l’avinguda dels Països Catalans, la de Sant Bernat Calbó, la del President Macià, la de Marià Fortuny, la de l’Onze de Setembre i la del Comerç. Per aquestes avingudes sí que s’hi podrà circular lliurement sense cap condicionant, i serà d’aquestes avingudes endins que hi haurà restriccions.

És una normativa que no afectarà els vehicles que tenen l’etiqueta ambiental 0, ECO o C. La resta de vehicles, és a dir, els que no tenen etiqueta o que tenen la B, tindran restriccions només de dilluns a divendres laborables entre 7 del matí i 7 de la tarda.

L’incompliment d’aquestes normatives podrà comportar multes de fins a 200 euros, o fins a 260 euros a partir de la segona infracció en un mateix any. Però parlem de restriccions i no de prohibició total. Els punts assenyalats al mapa indiquen on hi haurà les càmeres que controlaran quins vehicles circulen, perquè no tots es veuran afectats de la mateixa manera.

Quina etiqueta ambiental em toca i com l’aconsegueixo?

Dependrà, per una banda, de l’etiqueta ambiental que tingui cada vehicle. La primera és l’etiqueta 0, que correspon als vehicles 100% elèctrics, híbrids endollables amb una autonomia elèctrica de més de 40 km i els vehicles d’autonomia estesa.

La segona etiqueta és l’ECO, la dels híbrids endollables amb menys de 40 km d’autonomia elèctrica, híbrids no endollables i vehicles de gas natural o gas liquat. La tercera és l’etiqueta C, la dels vehicles de més de 8 places i de mercaderies matriculats a partir del 2005, turismes i furgonetes de gasolina matriculades a partir del 2006 i dièsels matriculats a partir del 2014.

I la quarta és l’etiqueta B, que és la dels turismes i les furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de l’any 2000 i dièsels a partir de gener del 2006. La resta de vehicles són els que no tenen etiqueta ambiental.

Aquestes etiquetes ja les porten els cotxes més nous, però la resta les poden demanar a través del web o a les oficines de Correus i d’estancs autoritzats entre altres. Un gest que caldrà fer quan es posi en marxa la Zona de Baixes Emissions de Reus.

Quines excepcions hi ha, a la Zona de Baixes Emissions de Reus?

A grans trets hi ha tres motius que ens permetran circular per dins de la Zona de Baixes Emissions de Reus independentment de l’etiqueta que tinguem al cotxe. Per una banda, si tenim una plaça de pàrquing en propietat, de lloguer o un abonament. Si és així, podrem circular amb el nostre cotxe sense cap problema.

Tampoc ens afectarà la nova normativa si anem a un pàrquing d’ús públic, és a dir, els aparcaments municipals o aquells privats, com el de la plaça del Prim, el Simonet o el Pallol, si és que tenen un conveni amb l’Ajuntament. El que no entra en aquesta excepció és la zona blava ni cap altre aparcament en superfície.

I per últim, els vehicles que no tinguin etiqueta o que tinguin la B, si no compleixen cap dels dos casos anteriors, encara podran entrar a la Zona de Baixes Emissions 52 dies l’any fins al 2028 i 24 dies l’any a partir de llavors.

Quan es posa en marxa, la Zona de Baixes Emissions de Reus?

Tot això es desplegarà en tres fases. La primera es posarà en marxa l’1 d’octubre d’enguany i serà només informativa. No hi haurà cap restricció de circulació ni es posaran multes a cap vehicle, tingui l’etiqueta que tingui.

La segona fase s’activarà l’1 de desembre d’aquest 2025. Aquí sí que hi haurà restriccions i sancions. Afectarà els vehicles que no tinguin etiqueta i siguin de fora de Reus. És a dir, que encara no els afectarà si vostès són residents a Reus i paguen l’impost de circulació a la ciutat.

La tercera i última fase es posarà en marxa el 31 de desembre del 2027. Serà llavors quan ja afectarà tots els vehicles. És a dir, es restringirà la circulació i es podran posar multes als vehicles que no tinguin etiqueta o que tinguin la B, tant si són de residents a Reus com de fora.

Hi haurà autoritzacions excepcionals?

Tot i això, la normativa encara preveu algunes autoritzacions excepcionals. Es tenen en compte casos com els serveis d’emergències i essencials o les persones amb rendes baixes. També s’autoritzarà el transport de persones amb mobilitat reduïda, amb malalties que impliquen un tractament periòdic o amb discapacitats que condicionen l’ús del transport públic.

Es podran tramitar permisos per vehicles en moratòria de reposició, és a dir, pendents de canviar-se, els que siguin imprescindibles per la feina de persones pròximes a la jubilació, els vehicles històrics i els que tinguin matrícula estrangera i compleixin els requisits d’emissions.

Com em puc informar, de la Zona de Baixes Emissions de Reus?

Per informar de tot plegat, l’Ajuntament ha habilitat un web específic i s’enviarà un tríptic informatiu a cada casa de Reus. També es pot trucar al 977 010 068 entre 9 del matí i 2 del migdia, i es pot escriure un correu a zbe@reus.cat. Entre els mesos de maig i juny es farà una sessió informativa presencial a cada centre cívic de la ciutat:

Centre Cívic Mestral: 21 de maig a les 19.00 h.

Centre Cívic Llevant: 26 de maig a les 19.00 h.

Centre Cívic Migjorn: 2 de juny a les 17.00 h.

Centre Cívic Ponent: 4 de juny a les 19.00 h.

Centre Cívic del Carme: 10 de juny a les 11.00 h.

Centre Cívic Gregal: 11 de juny a les 19.00 h.

Centre Cívic de Mas Abelló: 18 de juny a les 19.00 h.

Entrevista amb Dolors Vázquez, regidora responsable de les polítiques de Mobilitat de l’Ajuntament de Reus

AGENDA

RELACIONATS