Les entitats ecologistes denuncien que cal un canvi de plantejament de la creació i el repartiment de l’energia: “cal explotar els espais antropitzats i respectar l’entorn natural i la biodiversitat”
La línia de Molt Alta Tensió que havia de portar energia des de l’Aragó i fins a Begues, a Barcelona, ha quedat arxivada per part de l’Estat espanyol. Un projecte que ha estat molt polèmic i que ha fet que ajuntaments i consells comarcals hagin presentat al·legacions davant les administracions competents.
Ara bé, les entitats ecologistes no es donen per satisfetes. Asseguren que ara mateix tenen una desena de projectes d’aquest estil a sobre de la taula.
El sistema actual necessita línia MAT
Expliquen que és tot a causa del sistema energètic que hi ha implantat: les empreses generen energia allà on els és més barat, als espais naturals; i cal transportar-la cap als espais on més demanda hi ha. I és aquí on entren en funcionament aquestes línies MAT.
Ells apunten que s’hauria de fer un canvi en el model per a produir l’energia en llocs ja antropitzats a prop de la civilització. Per exemple, apunten que hi ha més de 29.000 hectàrees de polígons industrials a Catalunya. Unes zones que, diuen, estan molt desaprofitades per a generar energia. També s’ha posat com a exemple tot el traçat de l’AP7.
Catalunya, sense PLATER
D’altra banda, denuncien també la falta de compromís per part de l’administració, sobretot perquè a Catalunya no hi ha cap normativa que reguli aquest sector. Està pendent de redacció el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables, conegut com a PLATER.
Els ecologistes denuncien que aquest ‘modus operandi’ es faci des de grans empreses que busquen el benefici privat sense tenir en compte el bé comú i la conservació de l’espai natural que, diuen, pertany a tothom.