La pluja de les darreres setmanes està ajudant a omplir els pantans d’arreu del país. On no plou com toca és al Camp de Tarragona, i fa que els pantans del Priorat i Baix Camp continuïn secs
“El Ter-Llobregat està evolucionant molt millor que la resta de conques”, declarava el conseller David Mascort, davant la possibilitat d’eliminar restriccions per la sequera. Les pluges dels darrers dies han ajudat a recuperar uns nivells acceptables dels embassaments de les conques internes. Per exemple, el Pantà de Sau, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, ja ha superat el 30% de la seva capacitat, o la Baells, al gairebé 48% de la capacitat. Un fet que fa que la situació sigui més relaxada
Però la millora a les conques internes no és, en cap cas, un reflex del que passa a tot Catalunya. Encara que algunes veus ho hagin donat a entendre. Les reserves d’aigua als pantans del Baix Camp i Priorat, en cap cas, han millorat. Al contrari, es mantenen en nivells crítics.
Els pantans del Priorat i Baix Camp no reben aigua de la pluja
Actualment, els embassaments de totes dues comarques continuen en percentatges preocupants. Al Priorat, Margalef es manté sobre el 13%, mentre que Siurana i Guiamets no arriben al 3%: el nivell de l’aigua està al 2,37% i al 2,7% respectivament. I Riudecanyes no se n’escapa: les reserves se situen al 2,44%.
Unes xifres que s’han assolit després de mesos sense ploure i que, quan ho fa, no és de la manera ideal. Per exemplificar-ho amb dades del Meteocat: en aquests darrers mesos podem recordar tres jornades de pluja. La primera, el dia 29 d’abril, tots tres pantans van registrar més de 20 litres per metre quadrat. Unes xifres que, encara que semblin abundants, s’allunyen molt de la normalitat a la qual estàvem acostumats fa uns anys.
En canvi, el dia 1 de juny, quan van caure forts ruixats a la costa —per exemple, a Cambrils es van superar els 38 litres per metre quadrat— a Riudecanyes, Siurana i Margalef no va caure ni un litre.
L’últim dia que va ploure va ser aquest passat dimarts, 11 de juny, amb ruixats molt repartits i on els registres van ser bons, però que altra vegada, no ajuden prou per omplir els pantans del Priorat i Baix Camp.
A més de les restriccions que ja fa gairebé un any que es viuen, per exemple, a Riudecanyes i Duesaigües —que estan en estat d’emergència—, hi ha consistoris que ha emès comunicats a la seva ciutadania per recordar-los que la sequera, a casa nostra, encara és patent. Les institucions remarquen que la responsabilitat i solidaritat amb la situació hídrica de casa nostra és cosa de tots.
Falset aplica mesures de restricció
Sense pluja a la vista, Falset ha hagut d’adaptar el decret de sequera de la Generalitat de Catalunya. Ha estat una decisió que s’ha pres després de detectar que el dipòsit municipal de Sant Gregori es trobi al 40% de la seva capacitat.
En primer lloc, el consistori ha contractat dues cisternes diàries per a normalitzar el nivell de l’aigua amb què compta aquest dipòsit. Alhora, però, i per facilitar-ho tot plegat, l’Ajuntament ha establert una sèrie de restriccions.
D’aquesta manera, queda prohibit reomplir piscines o fonts ornamentals, regar zones verdes, jardins o zones esportives i netejar vehicles o mobiliari urbà amb aigua potable. També es tancaran totes les fonts per evitar usos indeguts. D’altra banda, també ha anunciat que en cas d’incomplir les prohibicions imposades, s’aixecarà acta i s’imposaran les sancions corresponents.
L’Ajuntament ha remarcat la necessitat que la ciutadania sigui responsable i solidària davant la situació crítica pel que fa als recursos hídrics. Sobretot pel cost extra que suposarà contractar aquestes cisternes d’aigua diàries durant el temps que sigui necessari.
De moment, l’Ajuntament mantindrà els camions cisterna i les restriccions entre 10 i 15 dies. Una vegada hagin analitzat la situació del moment, estudiaran si retirar-ho. Encara que el consistori assegura que no dubtarà a allargar-ho durant tot l’estiu si és necessari.