Últimes notícies:

Vilanova d’Escornalbou vol regularitzar les pedreres que operen al municipi

per: Mireia Jansà Mata

Segons el consistori, a aquestes empreses els manca de la llicència d’Urbanisme i és per això que estan requerint aquesta documentació. Per altra banda, des de la plataforma Prou Extractives a Vilanova d’Escornalbou denuncien que algunes d’aquestes pedreres estan molt a prop de llocs amb gran valor patrimonial.

Ara fa unes setmanes es coneixia la notícia que un vaixell carregat amb 50.000 tones de granit provinents de Vilanova d’Escornalbou es dirigia als Estats Units. Això va alertar a la plataforma del municipi anomenada Prou Extractives a Vilanova d’Escornalbou, que lluita per reduir aquesta activitat en aquest poble del Baix Camp, donat que és l’únic de tot l’Estat que té 5 pedreres dins del municipi. Des de l’entitat denuncien que sovint aquestes empreses els manca algun permís o llicència.

En el cas de Vilanova d’Escornalbou, a la majoria de les pedreres els fa falta presentar el Pla d’Actuació Específic, que després serà validat per altres administracions per tal d’aconseguir la Llicència Urbanística. El consistori va requerir aquest pla a les empreses fa uns mesos. Després de finalitzar el termini, només una empresa ha presentat la documentació de manera completa i el consistori ha requerit a les altres quatre, que parin l’activitat extractiva.

Segons l’alcalde de Vilanova d’Escornalbou, Xavier Garcia, de moment “no tenen constància que aquestes empreses hagin parat l’activitat” i, per tant, el següent pas “és posar les denúncies corresponents”.

Unes pedreres amb un gran impacte mediambiental

Més enllà de soroll de les explosions i la pols, des de la plataforma també critiquen l’impacte mediambiental d’aquestes extractives al municipi. De fet, dins d’aquest Pla d’Actuació Específic, les empreses han de detallar com renaturalitzaran l’espai un com finalitzada l’activitat.

Des de la plataforma també alerten que, concretament, la pedrera explotada per l’empresa Vivanco, de la qual no n’és propietària, es troba molt a prop d’una zona amb un gran valor patrimonial, descobert fa uns anys com el lloc d’inspiració d’Antoni Gaudí i que actualment està catalogat com Bé Cultural d’Interès Nacional. Des de l’empresa no han volgut fer declaracions al respecte en aquest mitjà.

Fil de notícies

AGENDA

6 de Setembre

1 d'Agost

27 de Juliol

RELACIONATS