Últimes notícies:

Es preveu detectar 3.800 casos de càncer a la regió sanitària el 2024

El Registre del Càncer del Camp de Tarragona estudia l’evolució d’aquestes malalties i fa una projecció per enguany en la qual es preveu que hi perdin la vida unes 1.400 persones

El Registre de Càncer del Camp de Tarragona apunta que, aquest 2024, a la regió sanitària es diagnosticaran uns 3.800 casos i al voltant de 1.400 persones moriran a causa d’aquesta malaltia. A finals d’any es preveu que, a la regió, hi hagi unes 38.500 persones que, en algun moment hagin estat diagnosticades de càncer. Són dades que s’extreuen de l’estudi presentat aquest dimecres, i que aborda el trienni entre el 2015 i el 2017.

El tractament que requereixen les dades per complir estàndards internacionals i altres condicionants metodològics expliquen aquest salt temporal. El responsable del Registre és el director del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el doctor Jaume Galceran. Explica que s’apunten dues causes per explicar la tendència a la baixa en la incidència i en la mortalitat del càncer.

Per una banda, “la conscienciació de la gent, i això s’ha vist clarament en la disminució del tabaquisme en els homes”. El segon motiu és “el diagnòstic precoç del càncer, sobretot en el de mama i el còlon i recte, que són dos dels més freqüents”. Les dades del nombre de càncers diagnosticats i de la seva mortalitat al Camp de Tarragona s’equiparen a la mitjana europea.

El doctor Galceran apunta que, tot i que no es pot saber l’efecte directe d’indústries com la petroquímica, sí que es pot concloure que no és significatiu. Principalment perquè els resultats del Registre de Càncer s’equiparen amb els de Girona. La mitjana general indica que 4 de cada 10 homes tindran càncer al llarg de la seva vida, una xifra que, en les dones, ronda les 3 de cada 10.

AGENDA

RELACIONATS