Últimes notícies:

Prop de 2 milions d’euros per a la investigació de malalties mentals

per: Clara Marquiegui

El Grup de Recerca format per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, l’Hospital Universitari Pere Mata i la URV encapçalarà un cribratge que pretén detectar aspectes genètics en els malalts.

Les malalties mentals i la genètica tenen una vinculació molt estreta. De fet, bona part dels trastorns psiquiàtrics tenen un alt component genètic, de vora un 80%. En aquesta línia, el Grup de Recerca format per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, l’Hospital Universitari Pere Mata i la URV fa anys que té en compte que existeixen un tipus d’alteracions basades en la pèrdua o guany de material genètic, que sovint causen diagnòstics psiquiàtrics. Un coneixement que ja tenen, però que encara no s’ha aplicat en la pràctica clínica.

Precisament, ara han rebut una dotació d’1,7 milions d’euros de l’Institut de Salud Carlos III per posar en marxa el projecte CESPED, que té dos objectius. D’una banda, aplicar una eina de cribratge per detectar aquesta alteració en persones amb un diagnòstic psiquiàtric. De l’altra, recollir aquestes dades tècniques per poder millorar la caracterització dels pacients.

Un cribratge que tindrà en compte nous paràmetres

El protocol de cribratge a desenvolupar farà servir paràmetres que fins ara no han estat tinguts en compte pels professionals i que estan relacionats amb aquesta alteració. Per exemple, que la persona pateixi problemes de cor, que tingui un sistema de defenses deficitari o que els nivells de calci a la sang siguin més elevats del normal. D’altra banda, també es tindrà en compte la forma de la cara i la composició dels seus elements, ja que presentar trets facials fora del comú podria indicar la presència d’aquesta alteració.

El projecte ja ha començat a caminar

S’estudiaran 2.000 pacients amb diagnòstics de trastorn de l’espectre autista, TDAH, trastorn bipolar i esquizofrènia i altres trastorns psicòtics de tot l’estat. Hi participaran 17 equips de recerca, liderats per l’Institut Pere Virgili.

Actualment, el projecte ja està en marxa i es troba a punt d’iniciar el reclutament de pacients. Des de l’equip impulsor esperen poder presentar els resultats de l’estudi l’any 2025.

AGENDA

6 de Setembre

1 d'Agost

27 de Juliol

RELACIONATS