Últimes notícies:

Un estudi de la URV alerta dels riscos dels aliments ultraproccessats en infants

per: Redacció

La Unitat de Nutrició Humana relaciona el consum d’aquests productes amb més risc de sobrepès, increment de sucre en sang i pitjors nivells de colesterol bo

Un alt consum d’aliments ultraprocessats durant la infantesa s’associa a una pitjor salut cardiometabòlica. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi liderat per un equip investigador de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i el Centro de Investigación en Red. Fisiopatologia y Nutrición (CIBEROBN). La recerca s’ha fet en nens i nenes de 3 a 6 anys i els resultats principals s’han publicat a la revista científica JAMA Network Open.  

Els aliments ultraprocessats acostumen a ser rics en greixos saturats, sucres, sal, additius i contaminants, mentre que són pobres en nutrients. Bolleria, refrescos, batuts, snacks… estan en molts casos molt presents en l’alimentació infantil. Per estudiar el seu efecte sobre la salut en els primers anys de vida l’estudi va avaluar com afecta el consum d’aquests productes en una població de més de 1.500 nens i nenes de 3 a 6 anys de diferents ciutats (Reus, Còrdova, Santiago de Compostela, Navarra, València, Barcelona i Saragossa), que formen part de l’estudi multicèntric CORALS.  

Maria Àngeles Martínez, Nadine al Khoury, Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó | URV

Els resultats van mostrar que els infants que més aliments ultraprocessats consumien tenien unes puntuacions més altes en paràmetres com l’índex de massa corporal, la circumferència de la cintura, l’índex de massa de greix i els nivells de sucre en sang. També tenien nivells més baixos de colesterol HDL -considerat com a colesterol bo- en sang.  

“És essencial reconèixer la importància dels hàbits alimentaris primerencs i les seves implicacions futures en la salut cardiometabòlica”.

Nancy Babio, investigadora principal de l’estudi

A l’estudi també es destaca que els fills de mares amb educació o nivell socioeconòmic més baix consumien en general una major quantitat d’aliments ultraprocessats, fet que els fa susceptibles a tenir problemes de salut en un futur. “Davant d’això s’haurien d’establir polítiques de salut pública especialment enfocades a poblacions vulnerables”, afirma Jordi Salas-Salvadó, director de l’equip investigador, que també recomana fomentar la substitució d’aquests aliments per opcions més saludables com productes no processats o que ho siguin mínimament. 

Baix preu i alta accessibilitat 

Els aliments ultraprocessats són cada vegada més freqüents a la dieta. La seva alta disponibilitat, assequibilitat i baix preu fa que siguin molt consumits especialment entre infants, adolescents i les seves famílies, sobretot aquelles més vulnerables des del punt de vista socioeconòmic i educatiu, en els que l’obesitat és més freqüent. En aquest sentit, l’estudi subratlla la urgència d’abordar el problema del consum excessiu d’aquests aliments entre la població infantil i destaca la importància d’instaurar polítiques públiques i adoptar mesures preventives per protegir la salut a llarg termini de les generacions futures. 

AGENDA

1 d'Agost

25 de Juliol

RELACIONATS