Una alimentació rica en fruites, verdures i greixos no saturats mostra millors paràmetres espermàtics que les dietes basades en aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats
La infertilitat afecta un 17,5% de parelles en edat reproductiva a tot el món. Segons l’Organització Mundial de la Salut, es tracta d’una malaltia del sistema reproductiu que impedeix aconseguir un embaràs després de 12 mesos o més de relacions sexuals regulars sense protecció. En els darrers 40 anys, a més, s’ha reduït de forma alarmant el recompte d’espermatozous en els homes, especialment els que viuen en els països industrialitzats. Ara, un equip investigador liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que estudia la relació entre la dieta i l’esperma, ha publicat un estudi que assenyala la relació que existeix entre els patrons dietètics i el semen. Els resultats de la recerca els recull la revista Andrology.
Estudis recents apuntaven que el consum d’aliments com el peix, la fruita seca, fruites i verdures i nutrients com omega 3, antioxidants i vitamines són beneficiosos per a la qualitat espermàtica. En canvi, alimentar-se a base de carns processades, begudes ensucrades i alcohol s’associa a una pobre qualitat del semen. Aquestes relacions, però, són controvertides i no estan plenament demostrades científicament.
En aquest sentit, aquest estudi ha examinat patrons dietètics en el seu conjunt en comptes d’aliments o nutrients aïllats, per tal de proporcionar una visió integral de com la dieta pot relacionar-se amb la qualitat del semen. En la recerca van participar 200 homes joves sans en edat fèrtil que formaven part del projecte internacional Led-Fertyl, un estudi transversal dissenyat per avaluar els determinants dietètics i de l’estil de vida i la seva associació amb paràmetres clau de la qualitat espermàtica com la concentració, quantitat, mobilitat, vitalitat i morfologia dels espermatozous, però també altres paràmetres relacionats.
L’anàlisi es va centrar en diversos patrons dietètics saludables determinats a través de diferents escales com la dieta mediterrània, l’índex de dieta saludable basada en plantes, l’enfocament “Dietary approaches to stop hypertension” i la puntuació de la dieta sostenible EAT-Lancet. També es va analitzar el seguiment a patrons dietètics no saludables, com els de l’índex de dieta no saludable basada en plantes o la dieta occidental.
Els resultats van posar de manifest que un major seguiment de patrons saludables, rics en fruites, verdures i greixos no saturats, s’associava a una millor qualitat de diferents paràmetres espermàtics. Per contra, el seguiment a patrons no saludables, caracteritzats per un alt consum d’aliments ultraprocessats, sucres i greixos saturats, es relacionava amb una pitjor qualitat del semen.
“Aquesta troballa representa un avenç important en la comprensió de la relació entre la dieta i la qualitat del semen i ens suggereix que mantenir un patró dietètic saludable pot ser clau per a un estil de vida que afavoreixi la salut reproductiva”, afirma l’equip investigador, que considera que aquests resultats “podrien tenir implicacions significatives per a l’elaboració de noves estratègies de promoció i prevenció de la salut en aquest àmbit”.
La recerca l’ha encapçalat la investigadora predoctoral Estefanía Dávila-Córdova sota la direcció de Nancy Babio, investigadora i professora agregada a la Unitat de Nutrició Humana de la URV i Albert Salas-Huetos, investigador i professor lector de la URV, juntament amb Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat. Tot l’equip forma part de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de la Obesitat i Nutrició (CIBERobn).