L’entorn de la nuclear creu que una aturada com la d’aquest dilluns fa evident la necessitat d’allargar-ne la vida
El cel del Camp de Tarragona s’ha tenyit de negre a causa del fum de les torxes de la indústria química. Es tracta del protocol de seguretat, que crema el producte que en aquell moment ja es troba dins de les torxes, amb fum molt visible i flama. Uns residus que, en principi, no afecten en la seguretat de persones i instal·lacions.
Qui també han aplicat els mecanismes de seguretat han estat les centrals nuclears. A Vandellòs, l’equipament proporciona energia a la xarxa i quan aquesta cau, la central detecta un problema i s’atura. És llavors quan s’encenen els generadors d’emergència, que permeten mantenir el combustible fred, a l’espera de la reactivació del sistema. A banda, aquest dilluns s’ha dut a terme una connexió amb la central hidràulica de Riba-roja d’Ebre per poder tenir energia provinent de l’exterior.
Què aporten les centrals nuclears a l’estabilitat de la xarxa?
Les centrals nuclears donen electricitat gràcies a l’alternador, una màquina rotativa que pot regular la tensió i la intensitat de la xarxa, per tal que estiguin sincronitzades i equilibrades. Cal tenir en compte que la xarxa d’avui dia té moltes oscil·lacions, en part causades per les energies renovables, i quan es donen aquests pics la central nuclear pot ajudar a l’estabilització de la xarxa.
Cal allargar la vida de les nuclears?
Una jornada com la d’ahir ha tornat a posar sobre la taula el debat de les nuclears: cal allargar-ne la vida? Juan Carlos Sañudo, operador de reactor a la Central Nuclear de Vandellòs, afirma que tancar-les seria un error, perquè “sense elles es perdrà capacitat de reconduir l’oscil·lació de la xarxa, en casos de desequilibri entre oferta i demanda”.
En aquesta línia, Sañudo exposa que la desaparició de les nuclears podria provocar més apagades generals com la d’aquest dilluns.