Un dels detinguts pel desnonament a Reus rep una ordre d’expulsió de l’Estat

per: Jordi Olària Gras

El Sindicat d’Habitatge denuncia “racisme institucional i repressió a l’alça” arran del desnonament a Reus

desnonament a Reus
Membres del Sindicat d’Habitatge i de l’OJS s’han concentrat davant de l’Ajuntament de Reus

Un desnonament a Reus aquest dimecres al matí s’ha saldat amb, a més de Khalid, el veí desnonat, una vintena de persones identificades i dues de detingudes, segons diferents informacions, per resistència a l’autoritat, desobediència i obstrucció a la justícia. A primera hora de la tarda han estat posades en llibertat i, segons denuncia el Sindicat d’Habitatge, una de les dues ha sortit de la comissaria dels Mossos d’Esquadra amb una ordre d’expulsió de l’Estat “que es pot activar en qualsevol moment”.

Per a l’entitat reusenca és una mostra més del “racisme institucional”, tal com ho qualifica el membre del Sindicat Roger Sánchez. Aquesta tarda, davant de l’Ajuntament, han denunciat la situació juntament amb membres de l’Organització Juvenil Socialista. Una de les quals, Laia, ha volgut deixar clar que “això passa cada dia, la nostra lluita és legítima, però no es pot reduir a la mera supervivència”. Totes dues entitats han fet un clam a l’organització social per fer front a situacions com la d’aquest dimecres.

Com també han fet els manifestants en el desnonament a Reus d’aquest matí, ha posat l’accent en la “repressió que va en augment” en dispositius policials d’aquesta mena. En el cas del desnonament a Reus d’aquest dimecres, a Khalid se li ha requisat el mòbil i se l’ha deixat sense targeta identificativa durant hores, “deixant-lo en situació de vulnerabilitat” que no estava justificada, denuncien des del Sindicat.

Denuncien una actuació extrajudicial en el desnonament a Reus

També posen sobre la taula que els Mossos d’Esquadra hagin actuat —desallotjant els manifestants i esbotzant la porta— abans que arribés la comitiva judicial, “és a dir, que estan actuant de manera extrajudicial”, sentencien. Segons exposen, cada vegada hi ha més persones identificades i detingudes en situacions que, fins ara, no suposaven aquestes repercussions.

Parlen, també, de “violència extrema” creixent per part dels Mossos d’Esquadra en operatius com el d’aquest matí al carrer de Santa Anna. Recorden que el 16 d’octubre, en un desnonament al mateix bloc de pisos —al número 15 del carrer de Santa Anna—, es van identificar i denunciar —i se’ls hauria multat— militants del Sindicat per manifestar-se amb un megàfon pel centre de Reus a les 11 del matí. “Qualsevol cotxe que passi fa més soroll que un megàfon”, recriminen des del col·lectiu.

Fa un mes, afegeixen, es van identificar membres del Sindicat per repartir fulls volants anunciant les manifestacions de Tarragona i Barcelona pel dret a l’habitatge. En aquell moment, un desnonament programat a la una del migdia va bloquejar el carrer de Santa Anna des de les nou del matí. Avui, amb el llançament dictat per dos quarts de deu, ha sigut a les set quan s’ha blindat el carrer. Tot plegat, consideren, pretén desincentivar la mobilització i desarticular organitzacions com el Sindicat d’Habitatge.

El desnonament a Reus, la “punta de l’iceberg” de la situació de l’habitatge

“La situació d’avui és la punta de l’iceberg”, sentencia Roger Sánchez, en relació amb la situació dels desnonaments. Aquest 2024, des del Sindicat s’ha actuat en 25 desnonaments, una mitjana de dos al mes. Alguns són diversos intents del mateix pis, com el cas de Khalid, que era la tercera vegada que veia arribar els Mossos d’Esquadra.

Dels 25 desnonaments dels quals ha tingut constància el col·lectiu, cinc s’han executat. Unes xifres que cal posar en context, subratllen, principalment perquè tenen la certesa que hi ha molts més desnonaments que passen desapercebuts. Sigui per l’actuació dels Serveis Socials, sigui perquè són desnonaments “extrajudicials o invisibles”, a través de mesures de coerció contra els inquilins.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS