La URV analitza les temperatures durant les diades castelleres

per: Mireia Jansà Mata

La recerca està impulsada per la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller amb l’objectiu de fer aquesta activitat cada cop més segura per a les persones que la practiquen i per a les que la gaudeixen

La URV ha impulsat un estudi per analitzar l’evolució del canvi climàtic en el context del món casteller. Els investigadors del departament de Geografia de la URV col·loquen sensors per mesurar la temperatura i la humitat a les places on es porten a terme les diades castelleres de la demarcació, com, en aquest cas, a la plaça de les Cols de Tarragona durant la festa major de Sant Magí.

Els investigadors ja han recollit dades en altres pobles i ciutats com Valls, Vilafranca del Penedès o el Vendrell, entre d’altres, tot plegat amb l’objectiu d’esbrinar quines condicions meteorològiques hi ha durant les diades, entre les 12 i les 3 del migdia. Els investigadors, però també es fixen en les dades recollides externament en aquestes ciutats durant les diades dels últims 70 anys.

Òscar Saladié, investigador principal de l’estudi ‘Castells i Canvi Climàtic’ explica que “els resultats obtinguts fins ara demostren que hi ha un augment significatiu de l’índex de calor i que el nombre d’anys en que les diades es fan en pitjors condicions per fer castells, també han augmentat”.

Els científics cataloguen aquestes diades en funció si són anys neutres, de precaució o precaució màxima. Les neutres serien els anys en que hi ha bones condicions per a portar a terme diades castelleres, un llindar que disminueix al llarg dels anys. Pel que fa a les d’anys de precaució, aquestes van en augment i segons els investigadors, van apareixen diades amb condicions de precaució màxima.

El llindar que va per sobre de la precaució màxima el cataloguen com a perill i en aquest nivell, les colles castelleres haurien de prendre mesures durant les diades. Unes mesures que els mateixos castellers han determinat i catalogat en uns tallers impulsats pel mateix estudi com per exemple generar ombres a les places, utilitzar teixits més transpirables o canviar els horaris de les diades.

Saladié explica que “les mesures les proposen les mateixes colles” però el que es demana en els tallers és que distribueixin aquestes qüestions en dos eixos; per una banda l’eix de la prioritat -de més prioritàries a menys- i per l’altra l’eix de la viabilitat – amb més viabilitat i amb menys-. L’investigador afegeix que, per exemple, instal·lar algun tipus d’equipament per a generar ombres o canviar els horaris de les diades, per algunes colles no seria viable.

La intenció de l’Estudi Castells i Canvi Climàtic ha nascut amb la voluntat de repetir-ho els anys vinents en les mateixes diades i ampliar-ho a altres.

Un recerca de la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller

Es tracta d’un dels estudis impulsats per la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller de la URV amb l’objectiu de fer aportacions per tal que els castells siguin una activitat cada cop més segura i saludable.

En aquest sentit, des de la càtedra s’impulsen diverses recerques en aquesta línia com per exemple estudis de recerca història del món casteller o una recerca científica sobre la sinistralitat de la canalla castellera. Per altra banda, des de la càtedra també es donen ajuts per a tesis doctorals relacionades amb el món casteller.

AGENDA

del 10 de Gener fins el 15 de Febrer

Exposició: María Alcaide. Ästhetik Über Alles

RELACIONATS