Secomsa apuja un 30% el preu de les ordenances de la brossa el 2025

per: Paula Montalvo

Una pujada del preu de la brossa que arriba després de tres anys sense actualitzar les taxes, i que es fa per atendre la normativa europea vigent, que obliga el ciutadà a haver de pagar per tot allò que genera

El preu de les ordenances de Secomsa per al pròxim any 2025 augmenten un 30%, tal com ha pogut saber Canal Reus. Els serveis i tarifes que oferirà l’empresa pública comarcal l’any vinent s’han d’aprovar aquest dijous en un plenari extraordinari del Consell Comarcal del Baix Camp, i on es planteja aquest augment.

La pujada d’aquest impost arriba provocada per diversos factors. Cal tenir en compte que Secomsa fa tres exercicis que no modificava les tarifes. El 2022 va ser la darrera actualització; el 2023, any electoral, no es van modificar. Finalment, el 2024, els endarreriments en la tramitació de les ordenances i la impugnació del pressupost van fer que tampoc s’acabessin aplicant. Un augment, per tant, acumulat de dos anys consecutius.

La ciutadania ha de pagar el 100% del que costa la brossa

D’altra banda, cal tenir en compte la normativa europea. Aquest 2025, el servei de recollida i tractament de residus no pot ser deficitari i, per tant, els ajuntaments han de cobrar a la ciutadania el 100% del que costa. És a dir, no poden destinar fons de l’ajuntament perquè la brossa costi menys als veïns. Un fet que fins ara estava permès i molts consistoris utilitzaven per reduir la taxa.

Se n’aprofitaven fins al punt que alguns ajuntaments no comptaven amb impost de la brossa i l’han de crear de zero, per primera vegada. És el cas, per exemple, de la Selva del Camp.

Taxes de la brossa per a premiar el reciclatge

A més, als canvis de preus també s’hi suma una classificació en funció del bon reciclatge. Per tant, les persones pagaran més o menys en funció de si es recicla millor o pitjor.

Alhora, també es fomenta amb tarifes més econòmiques la implementació i l’ús de sistemes de recollida selectiva, com el porta a porta o els contenidors tancats. Amb això, esperen poder conscienciar la ciutadania i que sigui un al·licient per a reciclar més.

El 30% que augmenta és la mitjana de totes les tarifes que Secomsa aplica als ajuntaments a qui dona servei. Un percentatge que no afectarà per igual a tots els consistoris, ja que dependrà del cost actual d’aquesta taxa en cada municipi, així com de quins serveis utilitzin i com hagin augmentat de preu cadascun.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS