El Memorimage 2024 porta 20 pel·lícules de 6 al 9 de novembre

El festival de cinema amb imatges d’arxiu, Memorimage, acollirà la presentació de Canal Reus Docs amb Maquis a les Muntanyes de Prades

Memorimage
Foto de família de la presentació del Memorimage 2024

L’edició d’enguany del Memorimage donarà el tret de sortida dimecres de la setmana vinent, 6 de novembre. L’edició 2024 del Festival Internacional de Cinema de Reus porta en cartellera 20 pel·lícules, la meitat de les quals s’estrenaran a Catalunya. A les cinc propostes de la secció oficial s’hi sumen les tres del MemoriReus o les quatre del MemoriJove entre altres.

Canal Reus no serà només mitjà oficial del festival, sinó que també hi prendrà part activa. El Teatre Bartrina, escenari per excel·lència del certamen, viurà la presentació de Canal Reus Docs, la marca de la televisió local dedicada als documentals. És per això que el dissabte 9 de novembre es projectarà el primer dels tres capítols de la sèrie Maquis a les Muntanyes de Prades.

La programació del Memorimage es pot consultar amb detall al web del festival. Des de la secció oficial, amb Echo of You, de Zara Zerny; Frammenti di un percorso amoroso, de Chloé Barreau; Home Sweet Home, d’Annika Mayer; Pepi Fandango, de Lucija Stojević; i Le Mans 55, de Emmanuel Reyé.

El Memorimage manté l’aposta per la producció local

Tres produccions de quilòmetre zero omplen la secció MemoriReus. L’ombra del fotògraf, de Carles Esporrín i Luz López, aborda la figura de Josep Maria Cañellas, reusenc i pioner de la fotografia instantània i, per tant, precursor del fotoperiodisme a Europa, a més d’artista d’avantguarda de la bohèmia parisenca de finals del segle XIX.

In Memoriam Biel, de Santi Suárez, tracta l’obra com a escriptor i com a lingüista i també la vida de Gabriel Ferrater. I finalment, Dolors, de Marta Arjona i Maite Blasco, treu de l’oblit Dolors Vives Rodon, una de les dones pioneres a pilotar una aeronau a Espanya.

Diari de la meva sextorsió, de Patricia Franquesa; Manifesto, d’Angie Vinchito; The Flag, de Joseph Paris; i Billy, de Lawrence Côté-Collins són les propostes de la secció MemoriJove 2024. Es tracta de la pota del Memorimage pensada en sessions matinals per a estudiants. L’objectiu no és només la projecció de la pel·lícula en si, sinó la reflexió i el debat que volen generar-se posteriorment durant el col·loqui previst.

Aliances internacionals per renovar l’esperit del Memorimage

La programació d’enguany inclou una jornada professional sobre l’accés a imatges domèstiques i cine amateur, coorganitzada amb l’Associació de Documentalistes Audiovisuals d’Espanya (ADAE). No és l’única associació que ha fet el Memorimage aquest 2024, sinó que també s’ha aliat amb el Festival UnArchive de Roma (Itàlia). Està dedicat a la reutilització creativa de material d’arxiu audiovisual i portarà a Reus quatre curtmetratges de joves cineastes amb enfocaments creatius sobre la reutilització d’imatges d’arxiu.

Seran Supereroi senza Superpoteri, de Beatrice Baldacci; Lo chiamavano Cargo, de Marco Signoretti; In Her Shoes, de Maria Iovine; i Blue Screen, d’Alessandro Arfuso i Riccardo Bolo. A més, la col·laboració és recíproca, i és que el Memorimage viatjarà al Festival UnArchive el mes de maig vinent per portar-hi un dels films guanyadors d’enguany.

Pel que fa a la gala inaugural, acollirà l’estrena mundial d’Anita. La miliciana tenia nom. És una pel·lícula de Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Plàcid Garcia-Planas sobre una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista. La projecció inclourà un col·loqui posterior amb els directors i actuació musical de la cantant Almudena Rubio i el guitarrista Marcel Bagés.

Finalment, la clausura es farà amb la projecció de Fortuny, el documental biogràfic sobre el pintor reusenc dirigit per Jordi Vall, Rafel Saludes i Jordi Llaberia. Es projectarà en col·laboració amb el Centre de la Imatge Mas Iglesias per commemorar els 150 anys de la mort de l’il·lustre reusenc.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS