L’àliga cuabarrada és una espècie considerada en greu perill d’extinció que gaudeix dels màxims nivells de protecció legal
Fa prop d’un any es va trobar un exemplar d’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) mort al peu d’un dels aerogeneradors que formen la central eòlica del Coll de la Garganta, entre els municipis del Molar, la Torre de l’Espanyol i la Figuera, entre les comarques del Priorat i de la Ribera d’Ebre.
Aquest és el primer cas de col·lisió d’aquesta espècie amb un aerogenerador que s’ha pogut documentar a Catalunya, però els darrers anys s’han certificat la mort d’àligues cuabarrades en centrals eòliques d’altres indrets de l’Estat.
El cas de l’àliga cuabarrada
Aquest exemplar d’àliga cuabarrada, un mascle adult, va morir a conseqüència de la col·lisió amb les aspes d’un dels aerogeneradors, el dia 20 d’octubre del passat any 2023, essent recollit al peu d’un dels aerogeneradors pels Agents Rurals el dia 24 d’octubre de 2023, quatre dies després de la seva mort. L’exemplar fou traslladant al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, de Lleida, propietat de la Generalitat de Catalunya, on li varen practicar la corresponent necròpsia que va confirmar la mort per col·lisió amb un dels aerogeneradors.
A aquest exemplar se li havia col·locar un emissor el juliol del 2021, quan era un exemplar jove fet que permetia poder-lo seguir i estudiar els seus moviments, la seva biologia, i l’ús del seu espai vital.. Si aquest exemplar no hagués estat proveït d’aquest emissor, que emet una senyal que permet localitzar-lo en tot moment, no s’hauria detectat la seva mort a la central eòlica i els promotors eòlics seguirien defensant que les àligues cuabarrades no moren a les centrals eòliques i que aquestes instal·lacions energètiques són totalment compatibles amb la conservació dels grans rapinyaires. Molts altres ocells, també altres àligues cuabarrades, segueixen morint en les aspes dels aerogeneradors que omplen algunes de les nostres muntanyes sense que es puguin constatar ni quantificar aquestes morts.
Àliga Cuabarrada Foto: ICRA
El GEPEC-EDC fa anys que alerta del perill que suposen, diuen, els aerogeneradors per la fauna
Quan es va plantejar la construcció de la Central Eòlica del Coll de la Garganta, a la primera dècada dels anys 2000, des del GEPEC-EdC ja van denunciar els impactes que aquesta central tindria sobre l’espai natural i sobre les àligues cuabarrades que l’habiten. El GEPEC-EdC hi va presentar al·legacions i recursos en contra, arribant a presentar un recurs contenciós administratiu davant els tribunals per evitar-ne la seva construcció. Els tribunals catalans varen donar la raó al GEPEC-EdC dictaminant la il·legalitat de la central eòlica. Fou arran el recurs presentat per la promotora i per la mateixa Generalitat, que defensaven el projecte i les seves bondats, que a Madrid el Tribunal Suprem va desestimar la demanda del GEPEC-EdC i va permetre tirar endavant la central. Ara veiem que els pronòstics del GEPEC-EdC eren certs i que no era possible la convivència de la central eòlica amb les àligues cuabarrades, tal com defensaven el promotor i la mateixa Generalitat i que els impactes ambientals de la central serien molt greus.