La Generalitat ha ampliat en 3,8 milions d’euros la línia d’ajuts d’Alt Impacte beneficiant a 22 projectes i generant una inversió privada de 13,6 milions d’euros
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró i Torres, ha presidit una nova reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre. En la trobada s’ha acordat ampliar fins al mes de juny de 2026 el termini perquè els municipis beneficiaris del Fons de Transició Nuclear de 2023 puguin executar els seus projectes.
En la quarta reunió que presideix Baró i Torres, també s’ha fet seguiment de l’acord de Govern que es va aprovar abans d’acabar l’any 2024 on s’autoritzava la concessió de subvencions directes als municipis que opten als Fons de Transició Nuclear per un import total de més de 60 milions d’euros corresponents a la distribució dels imports del Fons de Transició Nuclear de 2023 per a 75 municipis. El secretari ha explicat que “entre el 17 i el 21 de gener es pagarà als municipis els imports corresponents”.
A banda, també s’ha informat dels 7,4 milions d’euros pendents de pagament, i corresponents als expedients de 21 municipis es faran efectius aviat en una nova resolució donat que els projectes han sofert alguna reformulació realitzada pels municipis durant el mes d’octubre que han afectat a la distribució inicial prevista de destí dels fons entre despesa corrent i inversió realitzada el 2023.
Un total de 3,8 milions d’euros per a 22 projectes a través de la línia d’Alt impacte
Durant la reunió, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha confirmat que la Generalitat ha ampliat en 3,8 milions d’euros la línia d’ajuts d’Alt Impacte d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-per potenciar projectes empresarials a les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears. Aquests recursos han beneficiat 22 projectes de la zona, han generat una inversió privada de 13,6 milions d’euros i han creat 39 llocs de treball.
La distribució dels projectes beneficiaris per comarques: 11 a la Terra Alta, 4 al Baix Camp, 3 a les Garrigues, 2 a la Ribera d’Ebre, 1 al Baix Ebre i 1 al Segrià.
Durant l’any 2024, en total s’ha impactat a través de les línies d’ajut d’ACCIÓ a 76 participants de zones de transició nuclear atorgant 25,5 milions d’euros i creant 251 nous llocs de treball.
També s’ha posat en marxa la Secretaria Tècnica, un òrgan de suport al Fons constituït mitjançant concertació territorial per la secretaria i personal de 7 consells comarcals del territori i que es reunirà periòdicament per avançar en la gestió d’aquest. L’objectiu principal per aquest primer quadrimestre és prestar suport als municipis en l’execució projectes aprovats a compte de la distribució 2023 i dissenyar i planificar la pròxima línia d’ajuts a ens locals. El passat 9 de gener es va posar en marxa la Xarxa Impuls per dissenyar conjuntament la línia d’ajuts pròpia per als municipis del Penta I i Penta II.
El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya. Es va crear l’any 2020, amb la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear.
Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, 1986 i 1988 respectivament i amb una previsió de tancament per part del Consejo de Seguridad Nuclear de fins al 2030 i 2031, que superant la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Es calcula que la clausura d’ambdues instal·lacions comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes, tot incidint directament en el teixit productiu dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià.