L’Àrea Metropolitana, una urgència

per: Marc Càmara

Una jornada sobre les infraestructures evidencia que la societat civil s’aparta dels apriorismes polítics i reclama que l’Àrea Metropolitana fugi de les batalles de campanar

L’Àrea Metropolitana és una urgència i no es pot permetre que els apriorismes polítics puguin afectar el seu desenvolupament. Aquest és un dels missatges que ha sobrevolat una jornada sobre les infraestructures del territori organitzada per la Fundació Gresol i que ha tingut lloc aquest dijous a Reus.

El debat, amb el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago Castellà, un responsable de l’aerolínia JET2, Ricard Querol, i l’exregidor de l’Ajuntament de Reus Marc Arza, ha servit per posar el focus en aquelles qüestions que cal abordar immediatament per garantir un creixement econòmic i social al llarg dels anys vinents.

Fugir de les individualitats

Al llarg del debat s’ha deixat clar que la unitat territorial és clau per reclamar aquelles infraestructures indispensables. És el cas de la línia Reus-Roda, que ha de permetre el tràfic de mercaderies per l’interior, alliberant la línia ferroviària de la costa. Santiago Castellà, el president de l’Autoritat Portuària, considera que “si no el territori col·lapsarà“.

La jornada també ha servit per valorar l’Aeroport de Reus, que ha sabut convertir-se en la porta d’entrada del turisme britànic a la Costa Daurada. Un turisme eminentment familiar que es queda al territori i que hi deixa riquesa. Segons Ricard Querol, de JET2, la infraestructura pot continuar creixent fins a duplicar la seva capacitat, però “hi ha problemes amb l’espai Shenguen després del Brèxit i quan arriben una quinzena de vols provinents del Regne Unit, un tràmit que podria durar deu minuts acaba trigant una hora“.

Altres prioritats indispensables

Però no tot és al voltant de la mobilitat. Cal unitat per exigir que es potenciïn determinades infraestructures que van més enllà del cotxe, el tren o l’avió. Segons Marc Arza, “al sud d’Europa hi ha poques regions que tinguin autopistes, connexions en alta velocitat, aeroport i port“, com passa amb el Camp de Tarragona.

Per això cal posar el focus en altres infraestructures que sovint no formen part del debat públic, però sí de les necessitats d’empresaris i ciutadania. És el cas de l’aigua, de l’habitatge, sòl industrial o de l’energia. En aquest aspecte, Arza assegura que “tancar les nuclears seria un despropòsit“. Recorda que representen el 60% de l’energia que es produeix al país.

Els errors del passat

Durant la jornada també ha intervingut el públic, i al llarg de les més de dues hores que ha durat la trobada, l’àrea metropolitana ha estat planejant constantment com un dels motors del discurs general.

I s’ha volgut deixar clar que les individualitats no funcionen a l’hora d’enfrontar-se a reptes que requereixen unitat territorial. Que no es perdin oportunitats com ja va passar a finals de la primera dècada de segle amb l’estació intermodal.

AGENDA

del 6 de Juny fins el 8 de Juny

REUS VIU EL VI

del 16 de Maig fins el 17 de Maig

Music Valls Va de Vins: DO Tarragona

del 16 de Maig fins el 25 de Maig

9a RUTA DE TAPES l’Hospitalet de l’Infant

RELACIONATS