Investigadors de la URV treballen en el projecte Malfuvi, que proposa emprar microbiota autòctona per controlar els fongs que causen les malalties
Les malalties de la fusta de la vinya debiliten els ceps i, a la llarga, els provoquen la mort. Això comporta que la planta s’ha d’arrencar i, com a conseqüència, es redueix la producció de raïm i es produeixen pèrdues econòmiques, per la falta de matèria primera, però també per la necessitat d’haver de substituir les plantacions.
Davant d’aquesta problemàtica d’escala europea, un equip investigador de la Unitat de Micologia i Microbiologia Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili ja treballa en el projecte Malfuvi, que vol generar solucions respectuoses amb el medi ambient, per lluitar contra els fongs patògens que generen aquestes malalties. Tot plegat, amb l’objectiu de fugir dels tractaments habituals, que impliquen l’ús intensiu de productes fitosanitaris químics, que no són sostenibles i provoquen la contaminació del sòl i de les aigües.
En el seu cas, proposen utilitzar microorganismes autòctons per controlar els fongs patògens, que donen problemes. D’aquesta manera, es treballa amb microbiota del mateix terreny i no es corre el risc d’introduir agents d’altres ecosistemes, que no se sap si provocaran efectes negatius.
En pròximes fases es podria actuar al Priorat
A través de diverses recollides de mostres, en vinyes afectades per malalties i en vinyes sanes, ja es treballa en l’aïllament i identificació dels fongs responsables en el cas de la DO Cava, a la zona de Vilafranca del Penedès.
Ara bé, la idea és que, en un futur i si la proposta de solució funciona, aquest projecte es pugui aplicar a altres regions, com ara el Priorat, on també s’hauria d’estudiar cada tipus de terreny i de plantació per trobar-hi una solució individualitzada i sostenible.
“Sense la complicitat dels productors, no es pot implementar el projecte”
Des de l’equip d’investigadors esperen que els primers resultats permetin conscienciar altres productors de la importància de prioritzar els tractaments sostenibles, per davant de l’opció d’arrencar les vinyes i plantar-ne de noves. Una pràctica que, a la llarga, fa que els problemes es tornin a reproduir i genera més costos econòmics i mediambientals. Insisteixen que, sense la complicitat dels productors, no es pot implementar el projecte ni avançar cap a una solució.