La Universitat impulsa iniciatives innovadores en salut, educació i sostenibilitat a l’Índia, Gàmbia, el Perú, Moçambic i altres territoris vulnerables.

Una aplicació mòbil per detectar precoçment un càncer ocular infantil, programes d’alfabetització per a dones, sistemes de reg a l’Àfrica o recursos educatius per a escoles del sud global. Són algunes de les iniciatives que enguany han rebut el suport de la URV Solidària, el servei que coordina els projectes de cooperació internacional desenvolupats per membres de la comunitat universitària.
Els set projectes seleccionats han estat els més ben valorats d’aquesta convocatòria i han rebut ajuts d’entre 4.000 i 13.000 euros, que cobreixen gran part del pressupost. Tots comparteixen la mateixa missió, ja que volen posar el coneixement al servei de les comunitats més vulnerables del món.
Una de les iniciatives més destacades és Leukocheck, un projecte per desenvolupar una app que permeti detectar el retinoblastoma, el càncer ocular més freqüent entre infants. Està liderada per la professora Carme Julià, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, membre del grup de recerca ASCLEPIUS i presidenta de la Fundació La Nineta dels Ulls.
L’aplicació fa servir intel·ligència artificial per reconèixer patrons de leucocòria, un reflex blanc de la pupil·la sovint invisible fins i tot en revisions oftalmològiques. El prototip ja s’està provant a diversos hospitals, entre ells l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, la Policlínica del Vendrell i l’Hospital Central de Maputo, a Moçambic, amb la voluntat de crear una eina accessible, gratuïta i eficaç per a contextos de baixa renda.