La Festa Major de Reus té diversos instants màgics, cadascun d’ells amb la seva litúrgia festiva pròpia, els seus rituals i les seves explicacions. Aquest és un recull dels deu principals.
Canal Reus elabora una guia dels moments més significatius de la Festa Major de Sant Pere de Reus per tal que no us perdeu cap dels actes principals.
1 – La Tronada
Sense cap mena de dubte, la Tronada és el moment més emblemàtic de la Festa Major de Sant Pere de Reus. 33 mascles que es col·loquen al voltant de la coca centra de la plaça del Mercadal, al bell mig de la ciutat, connectats per un regueró de pólvora i trons i que exploten rítmicament aixecant una intensa polseguera de fum i cendres. A la recta final, els mascles i els trons s’aglutinen en una quadrícula que representa, normalment, un dibuix amb la pólvora com a tinta i que representa l’esclat final de la Tronada i el més espectacular.
La Tronada com a fet festiu dona pas a diversos moments de la festa: La primera de totes elles, el dia 24 de juny, és l’esclat de l’inici de Sant Pere, just després del Pregó i la Crida a la Festa; La segona, el dia 28 de juny, la nit de Completes, dona el tret de sortida a la nit més llarga de les festes; La tercera té lloc el dia 29 de juny al matí, i correspondria a l’hora de la missa que es feia antuvi. Ara és l’avantsala de la tanda de lluïment de tot el Seguici Festiu i també de l’actuació dels Xiquets de Reus. La darrera, la del 29 a la tarda, té lloc al bell mig de la professó de Sant Pere, quan la imatge del sant entra a la plaça i se situa davant l’Ajuntament, mentre els elements festius ballen a l’uníson.
Encendre la Tronada és un dels honors més grans de la ciutat de Reus. Totes elles les encén l’alcalde o alcaldessa, però aquest té la potestat de cedir-ne l’honor. El dia 24 de juny ha quedat institucionalitzat que l’encén el pregoner o pregonera. El dia 28 l’encén un convidat a la professó de Completes. Mentre que les del dia 29, en els darrers anys l’han encès associacions o entitats que es troben de celebració. També hi ha hagut convidats que han encès la Tronada del 29 a la tarda convidats per la ciutat.
2 – La Nit de fer l’Índiu
El dia 26 de juny arriba el torn d’un dels actes que més ha crescut els darrers anys. Nascuda el 2017, amb la capital catalana de la cultura, La Nit de fer l’Índiu és una cercavila nocturna dels Gegants Indis i l’Àliga de Reus, acompanyats cada any per un altre element del seguici que fa anys. Enguany els convidats són els Gegants Negres de Reus, que celebren 35 anys.
La Nit de fer l’Índiu té la seva pròpia ritualitat. No és una cercavila esbojarrada i ja està… Els gegants i l’àliga surten de l’Ajuntament amb la música que interpreta la Banda de fer l’Índiu, i tots tres junts pugen fins al Campanaret on recullen l’element convidat. Allà hi ha també una petita cerimònia entre tots els elements i comença aleshores el retorn a la plaça del Mercadal sota el reiteratiu tema musical que ens acompanyarà ja fins a la fi: La cançó de la Nit de fer l’Índiu, una enganxifosa melodia que s’interpreta en bucle i sense parar.
3 – Els camins de la Festa Major, el nou programa especial de Canal Reus i tots els directes
Canal Reus dona el tret de sortida a la Festa Major, cada any i des de fa més d’una dècada, amb l’Hola, Sant Pere! un esdeveniment que aglutina més de 1.200 nens i nenes de les escoles de la ciutat i que reprodueixen la figura d’un element del Seguici Festiu. Enguany ha estat el torn del Gegant Carrasclet.
A més d’aquest esdeveniment, Canal Reus també retransmet íntegrament El Pregó de Festa Major, que aquest any pronunciarà Eva Miranda, matemàtica que va néixer a Reus i que actualment és un referent mundial del seu àmbit. Després del Pregó té lloc la Primera Tronada.
El dia 27 de juny, Canal Reus estrena aquest Sant Pere 2024 el programa Els Camins de la Festa Major que repassa alguns dels itineraris i trajectes més emblemàtics de la festa. Enguany, seguirem el pilar caminant dels Xiquets de Reus i també el camí de pujada de la Nit de Fer l’Índiu.
I per acabar, la traca final, els dies 28 i 29 de juny. El dia 28 les Completes es viuen en directe a Canal Reus. Des de l’inici de l’anada a ofici i fins a la finalització del castell de focs. Un autèntic esforç de tota la televisió i els professionals que en formen part per oferir un directe de més de tres hores i mitja en el qual també es pot gaudir de la Segona Tronada.
I el dia 29, les darreres dues tronades, la tanda de lluïment, la diada castellera i tota la Professó de Sant Pere, en un altre programa especial en directe que permet seguir tot el final de festa des de casa.
4 – Els Vermuts Musicals
Un cop iniciada la festa, després del Pregó del dia 24 de juny, arrenquen els cinc dies més intensos de l’any a la capital del Baix Camp. I una de les coses que, sovint passa desapercebuda, és un dels actes més bonics. Són els Vermuts Musicals que des de la pandèmia tenen lloc a La Palma de Reus i que constitueixen una autèntica tradició per als més afins.
Enguany, amb propostes musicals com els Trèvol, que obriran el cicle dimarts 25 de juny a La Palma. Els seguiran Les Betzuca, el dimecres26, els Sidral Brass Band el dia 27 i la Banda de la Festa Major el dia 28 de juny. Aquest és, sense cap mena de dubte, el Concert Vermut amb més participació. Sota la batuta del mestre Albert Galcerà, els millors músics de la cultura popular del país versionen totes les músiques de la Festa Major reusenca al ritme del rock, la rumba, ranxeres i reggae.
5 – Les Completes
El dia 28 de juny és un dels més espectaculars de la Festa Major. L’Anada a Completes marca l’inici del final de festa i del gruix d’esdeveniments. A la tornada, i després de la professó de retorn, comença la nit de Sant Pere, i ho fa amb la Tronada més emblemàtica, la que s’encén de nit i que permet gaudir de tots els matisos cromàtics dels mascles esclatant.
Aquesta Tronada s’encén també amb una peculiar litúrgia. L’alcaldessa, des del balcó del seu despatx, ensenya un mocador a la plaça que és el senyal a través del qual cal encendre-la.
Un cop esclatada la Tronada, té lloc un altre dels actes més interessants de Sant Pere, el Castell de Focs a l’Antiga que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat i que, acompanyat de música, explica una part de la festa reusenca en forma de foc.
6 – El Ball de l’Àliga
Les Completes també compten amb diversos moments en el seu si. Abans de l’Anada a Completes, l’Àliga de Reus ofereix el seu Ball Solemne Curt a les autoritats convidades a la professó, i especialment a la persona que encendrà la Tronada després de la tornada.
El Ball de l’Àliga es repetirà el dia 29 davant la imatge del bust de Sant Pere. De fet, és un dels actes més protocol·laris de la ciutat, amb l’Àliga, que representa precisament la ciutat, dansant elegantment davant o bé el Sant, o bé la imatge de Corpus Christi, o bé la Mare de Déu de Misericòrdia el dia 25 de setembre.
7 – La cerimònia de les claus
Un altre dels moments del dia 28 és la retirada del bust de Sant Pere de l’indret on es guarda els 364 dies de l’any restants. El bust serà exposat a la Prioral de Sant Pere durant el matí de Sant Pere o processionarà durant la tarda pels carrers de la ciutat. És l’única ocasió que es pot veure la imatge.
Per a retirar-la cal obrir l’armari on es guarda, i aquest armari té tres panys pels quals es requereix de tres claus. Aquestes claus representen els tres poders de la ciutat: el civil, l’eclesiàstic i el social.
El dia 29, després de la professó de Sant Pere, es tornarà a guardar la imatge de Sant Pere i es tornarà a fer ús de les tres claus per tal de tancar l’armari on romandrà fins al 28 de juny de l’any vinent.
8 – El Pilar Caminant dels Xiquets de Reus
Durant la tornada de Completes, just abans de l’encesa de la Tronada del 28 de juny, els Xiquets de Reus duen a terme el seu tradicional Pilar Caminant. Un dels moments més intensos per la colla, que fa 40 anys que es fa i que en els darrers 23 anys només ha caigut un sol cop.
9 – L’entrada del bust de Sant Pere a la Prioral
Si l’esclat de la Tronada del dia 29 de juny a la tarda es produeix quan el bust de Sant Pere s’ubica davant l’Ajuntament de Reus, després del ball multitudinari i a l’uníson de tots els elements festius, l’entrada del bust de Sant Pere a la Prioral, justament abans de tornar a tancar-lo rere l’altar major, també és un moment d’esclat de joia. Es tracta del penúltim esclat de festa, que compta amb una tronada aèria i amb el ball simultani, també, de tots els elements festius a l’exterior de la Prioral, a la plaça de Sant Pere. Un moment màgic que només es pot descriure un cop s’hi ha estat.
La tornada dels elements a la plaça del Mercadal per posar punt final a la seva participació en la festa és un altre moment d’esclat, segurament el darrer. És aquell en el qual els balladors i balladores no volen que s’acabi la festa, i esbojarradament pugen fins a l’Ajuntament de Reus, dilatant al màxim la música i les ballades. Els Gegants, l’Àliga, el Carrasclet, el Lleó, el Basilisc… tots allarguen al màxim la seva estada a la plaça i el so de la seva música.
10 – La Carretillada del Ball de Diables i els elements de foc
La Víbria, el Drac i el Ball de Diables tenen l’honor de tancar els actes de la Diada de Sant Pere. Les dues bèsties s’encenen al bell mig de la plaça del Mercadal justament abans que el Ball de Diables facin la seva tradicional Carretillada.
11 – Bonus Track
Hi ha moments màgics que cal tenir en compte i que no hi cap en un llistat que busca explicar instants de Sant Pere. Aquests esdeveniments i actes són, per exemple, les Barraques de Festa Major, que compten amb un seguiment importantíssim per part de la gent jove (i no tan jove) al Parc de la Festa, i que constitueixen el gruix de concerts juvenils d’aquests dies.
Un altre moment important són els Cóssos de Festa Major, una mena d’olimpíades de jocs populars entre representants de les diverses entitats del Seguici Festiu.
Les Varietées de Sant Pericu, organitzades pel Bravium Teatre, també són un dels pilars de la Festa Major de Sant Pere, un dels actes que li dona personalitat pròpia.
El dia 27 de juny és el dia de la Festa Major Petita, que incorpora rèpliques i símils dels elements de la Festa Major de Reus i també elements genuïns, com el Ball de Marcos Vicente, que també té el seu ball de parlaments, o la Cucafera de Reus.
Un altre dels actes importants de la festa és la representació del Ball Satíric de Dames i Vells, amb una excel·lent interpretació per part dels seus actors i actrius, que converteixen aquest parlament en el més esbojarrat de les festes.
L’encesa de la Teiera també és un moment màgic, recollit en aquest llistat a l’apartat de Les Completes, però que mereixeria un article a banda.