A banda de beneir els bunyols, que prometen treure el mal de gola, també beneeixen i passegen en cercavila un coc de recapte de 20 metres
Sant Blai gloriós, lleva’m la tos. Aquesta és la dita que se sent a Falset cada 3 de febrer quan es reparteixen els bunyols beneïts. Però els bunyols no són el menjar que acapara totes les mirades en aquest dia del Sant que cura els mals de gola, sinó un coc de recapte de més de 20 metres de llargada.
El ritual falsetà, que data de principis del segle passat, mana a elaborar i beneir el coc, per a passejar-lo durant la tarda de Sant Blai en comitiva pel poble, amb música i perquè tots els veïns el puguin admirar.
Una cercavila per passejar el coc
La cercavila comença davant l’Església, fa un recorregut, amb maniobres incloses pels carrers estrets del poble. Entre parada i parada, els portadors d’aquest coc venen tiquets perquè, qui tingui un número, pugui participar en la rifa del coc dels 20 metres i se’l pugui endur fins a casa.
Una tradició impulsada pel Centre d’Estudis Falsetans, però que implica tot el poble, i des que els veïns són ben petits. De fet, els encarregats de dur-lo en cercavila són els alumnes de 6è de primària de l’Escola Antoni Vilanova de Falset.
En acabar la cercavila, es rifa el coc de recapte de 20 metres entre els assistents, i tota la comitiva acompanya l’agraciat fins a casa seva, on deixaran el coc. En aquesta ocasió, l’afortunat era el propietari del número 2552, que ben segur tindrà coc per dies, i estarà salvat del mal de gola durant un bon temps.