Últimes notícies:

Els Ball de Pastorets i el de Gitanes repassen l’actualitat en vers i amb sorna

per: Jordi Olària Gras

Els primers recuperen l’estructura de ball parlat, mentre que elles mantenen els parlaments com l’eina per a l’ironia

La tradició dels parlaments i els Balls Parlats a la ciutat de Reus manté la bona salut. Ho demostra la recuperació, aquest dimarts, del ball parlat que havia tingut el Ball de Pastorets. Juntament amb els parlaments del Ball de Gitanes han repassat l’actualitat recent de Reus i de fora amb sorna i ironia. Un exercici que, dijous i divendres, també farà el Ball de Dames i Vells.

El Ball de Pastorets estrena ball parlat

Els Pastorets han estrenat un ball parlat, una composició que ja havia tingut antigament, però que no s’havia recuperat durant l’època moderna. Les integrants del ball han encarnat pastors i cabrers de diversos municipis del Baix Camp que, en forma de discussions i baralles entre ells, han repassat temes de l’actualitat recent.

Els integrants del Ball de Pastorets han ironitzat amb la creació del Ball de Galeres de Valls, la instal·lació de Lotte a Mont-roig o el Hard Rock com a detonant de les eleccions catalanes, com els obstacles que va haver de superar la cercavila de l’Arbre de Maig.

El Ball de Gitanes repassa l’actualitat a cop de parlament

Una línia similar han pres les Gitanes en els seus parlaments. La geganta Cristina com a companya del Carrasclet, les entrades de pagament a Barraques o els canvis al Carnaval reusenc han sigut alguns dels temes que ha repassat el ball.

Com ho han sigut, també, les creacions de Pere i la Lloba, el Superadrac o la Dansa de la Mort per Setmana Santa. Fins i tot actualitat fora de Reus ha passat pel sedàs del Ball de Gitanes, com les agressions i els abusos sexuals en el món del futbol amb els exemples de Luís Rubiales o Dani Alves.

AGENDA

RELACIONATS