Un “gran auditori a Reus d’abast territorial”, la nova aposta de la Diputació

per: Jordi Olària Gras

La presidenta provincial, Noemí Llauradó, ha anunciat la idea, encara sense projecte, amb 5 milions d’euros de pressupost

La Diputació de Tarragona aposta per construir un “gran auditori a Reus de referència territorial“. Així ho ha anunciat la seva presidenta, Noemí Llauradó, durant la trobada anual amb els mitjans per abordar els principals projectes de la institució. Ha obert la compareixença tractant la transició energètica, un dels reptes en els quals la Diputació vol centrar esforços els pròxims anys.

Amb la instal·lació de plaques solars als edificis propis, la institució vol establir xarxes d’autoconsum a Tarragona, Reus, Valls i Tortosa. En conjunt han de servir per reduir un 30% el consum energètic de la Diputació, un 55% les emissions contaminants i un 25% la despesa energètica. Així ho ha detallat la presidenta de l’ens, Noemí Llauradó, durant la trobada anual amb la premsa per repassar els principals projectes que hi ha sobre la taula.

La Diputació planteja un auditori a Reus de referència territorial

Un dels principals anuncis, però, és el projecte de construir un nou auditori a Reus que sigui referència per a tota la demarcació. Llauradó apunta que “creiem que ara és l’oportunitat perquè la Diputació aposti per la construcció d’un auditori d’abast territorial que, des del meu punt de vista, s’hauria d’ubicar a Reus”.

Assegura, de fet, que “se’ns està reclamant un auditori d’abast territorial que no tenim a la nostra demarcació i que sí que tenen altres demarcacions; un auditori amb bona acústica i amb suficients localitats“. La idea és que en faci ús el Conservatori i Escola de Música reusenc, però que tingui visió territorial. Una filosofia que Llauradó ha remarcat repetidament, conscient que, a més de presidit la Diputació, també és tinenta d’alcaldessa de Reus.

És per això que insisteix que “no tindrà un abast només reusenc, ha de tenir un abast territorial ampli”. Una filosofia pensada “amb la voluntat, també, de captar espectacles de primer nivell que ara no tenim la capacitat d’acollir i captar també visitants de caràcter cultural”.

Assegura que té alguna ubicació plantejada per aquest equipament, però no s’han volgut donar detalls al respecte. Ara mateix no hi ha projecte ferm, tot i que s’estima que l’obra, que seria de nova construcció, rondaria els cinc milions d’euros.

El conservatori s’ampliarà sense traslladar-se

L’anunci d’un futur auditori a Reus no és l’únic que afecta la capital del Baix Camp dels que ha fet Noemí Llauradó aquest dimecres. També ha manifestat la intenció d’ampliar l’actual Conservatori i Escola de Música de Reus, que admet que ha quedat petit.

Una circumstància que es repeteix a la resta d’instal·lacions com aquesta que la Diputació té a Tarragona o Tortosa, per exemple. En el cas de Reus, s’ha traslladat part de les seves dependències a l’Escola d’Art i Disseny, on conviuen tots dos equipaments.

L’objectiu és estudiar una ampliació de l’escola musical “al voltant d’on està actualment el conservatori”, assegura Llauradó. Afegeix que “ampliar vol dir que continua sent on és i busquem espais adjacents que poden ser públics o privats”.

L’aportació al Teatre Fortuny serà vora el triple per actualitzar-la

Finalment, Llauradó també s’ha referit al Teatre Fortuny, que funciona a través d’un consorci amb participació de l’Ajuntament i de la Diputació. Els estatuts establien que, si no hi havia acord entre les administracions, la supramunicipal aportaria una tercera part del pressupost públic de l’organisme.

Una aportació que, fins ara, quedava lluny del que hi destinava la Diputació. Llauradó admet que “ens hem de posar el dia i hem de fer l’aportació del 33%; passarem d’aportar 100.000 euros a aportar-ne 272.835“. Des de l’Ajuntament de Reus fa temps que es planteja una única direcció artística per a tots els teatres amb participació municipal que ha de tenir la ciutat.

És a dir, una sola figura que coordini les programacions del Teatre Fortuny, del Bartrina i del futur Bravium. La idea haurà de comptar amb el vistiplau de tots els agents actualment implicats en cada teatre. Per part de la Diputació, segons ha assegurat la presidenta, la idea es veu amb bons ulls.

AGENDA

RELACIONATS