Comencen les tasques en 600 hectàrees del projecte Rumiar

per: Paula Jansà

Aquesta iniciativa, impulsada per la Diputació de Tarragona vol prevenir incendis forestals al futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, enfortir la bioeconomia i reduir el despoblament rural

La Diputació de Tarragona ja ha començat els treballs del projecte Rumiar, una iniciativa que vol millorar les zones forestals del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades i protegir-lo dels grans incendis forestals. Aquest projecte, que s’està duent a terme en gairebé 600 hectàrees d’un total de 22 municipis de les comarques del Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà i Alt Camp, ha iniciat ja els treballs de gestió forestal. De moment, s’està arranjant el sotabosc dels terrenys i, pròximament, entraran ramats per poder continuar amb aquesta tasca de neteja.

Més enllà d’afavorir la diversitat de paisatges i servir com a tallafocs en cas d’incendi forestal, aquest projecte també vol aprofundir en l’exploració i potenciació d’activitats econòmiques que es poden desenvolupar en aquestes zones a partir dels recursos que ofereix el bosc. “Què en podem treure del bosc a part de fusta? Quins beneficis té a part de la gestió forestal i la prevenció d’incendis?” assenyala la diputada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer.

Per la seva banda, l’alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra, ha subratllat la importància que la Diputació de Tarragona impulsi projectes com aquest: “Som municipis que no tenim recursos ni la capacitat per dur a terme projecte d’aquesta envergadura”.

Com a tret distintiu, aquesta iniciativa no només actua en finca pública, sinó també en propietats privades i ja s’ha contactat amb vora 200 propietaris.

Es vol crear l’Associació de Pastors i Pastores de les Muntanyes de Prades

Gràcies a aquesta gestió, també s’estan detectant noves oportunitats a la zona, com per exemple la voluntat de crear l’Associació de Pastors i Pastores de les Muntanyes de Prades perquè es pugui comercialitzar el producte que sorgeix d’aquesta activitat.

El projecte disposa d’un pressupost de 2,1 milions d’euros, finançat majoritàriament amb fons europeus Next Generation.

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS