Un estiu a mig gas pels comerços de Reus

per: Lídia Porta

El període estiuenc d’aquest 2024 no ha estat el que els botiguers i restauradors de Reus esperaven. Després d’un 2023 de rècord després de la COVID-19, les xifres de vendes a comerços i clients a les terrasses no ha superat les expectatives que tenien, fet que atribueixen en gran manera a la pujada de preus.

La temporada estiuenca està a punt d’acabar i tot i les bones dades, des de diversos sectors econòmics com són els restauradors i els botiguers indiquen una davallada en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

La sensació generalitzada per part dels botiguers és que aquest període estiuenc està sent més fluix que altres anys. L’any 2023 va ser un molt bon any per aquest gremi i és per això que els comerciants prefereixen comparar aquest estiu amb el del 2022, el qual s’assembla més en l’àmbit de xifres, tal com indica Gemma de la botiga Xarol.

El tipus de turista que més gasta en les botigues reusenques és el nacional, sobretot el que ve de l’interior ja sigui de Catalunya com és el cas de la província de Lleida com d’Espanya, sent molt importants les xifres de persones de la zona de Saragossa. Per l’altra banda, aquest any el turista estranger ha tingut molt poca presència en les vendes dels comerços de la ciutat. “Els estrangers que han vingut miren molt, però no arriben a comprar”, relata Alba de la sabateria D2 del carrer de Jesús. Tot i això, els botiguers recalquen la importància del comprador de Reus i de comarca. “Nosaltres ens basem molt em el comerç local, persones que ens coneixen de sempre i confien en nosaltres i venen a comprar. Turistes també en venen, però no són un punt clau”, remarca Anna de la sabateria Calçats Casas Girona.

comerços

El sector de la restauració també relata que les dades d’aquest període estan per sota que les d’anys anteriors, tot i que indiquen que s’estan normalitzant les xifres a com eren abans de la COVID-19, ja que no hi ha tantes ganes de sortir i quedar-se a prop tal com explica Victor Perales president del gremi de restauració de Reus. En la mateixa línia que els comerciants indiquen que la majoria dels clients són de fora de Reus, perquè els reusencs se’n van cap a la costa tal com indica Josep del restaurant L’Absis.

És per això que tots dos gremis esperen poder allargar una mica més la temporada aprofitant el bon temps per a poder acabar de remuntar les dades i aconseguir acostar-se en la mesura del possible a les de 2022.

AGENDA

RELACIONATS