El nou Estatut de Municipis Rurals entrarà en vigor a l’agost i afectarà 18 poblacions del Baix Camp i 23 del Priorat
Aquest dimecres, 16 de juliol, el Parlament de Catalunya aprova l’Estatut de Municipis Rurals. Aquesta nova llei busca afavorir l’equilibri territorial i lluitar contra el despoblament de les localitats rurals catalanes amb una població inferior o igual a 2.000 habitants que no formin part d’una comarca rural, però que tinguin una densitat menor o igual a 90 habitants per quilòmetre quadrat o una taxa de creixement negativa en els darrers 10 anys.
Fins ara, aquests pobles no comptaven amb un marc legal que s’adaptés a la seva realitat rural. Així doncs, per primera vegada, Catalunya disposarà d’un marc normatiu que reconegui la singularitat del territori i que impliqui que el desenvolupament legislatiu no es faci d’esquena a les necessitats de la ruralitat.
A Catalunya, 608 municipis podran beneficiar-se de l’Estatut, que representa el 70% del total de localitats catalanes.
“L’Estatut comporta un seguit de compromisos pel que fa a l’accés als serveis bàsics, com ara l’habitatge, la cultura o la sanitat. Alhora, també garanteix una flexibilitat normativa i es preveu un finançament just i estable pels municipis rurals. Amb tot, esperem que impacti de manera positiva en els territoris rurals”, ha detallat Sergi Méndez, president del Consell Comarcal del Priorat.
Una quarantena de pobles beneficiaris al Baix Camp i al Priorat
Al Baix Camp, aquest nou Estatut afectarà 18 municipis. Tots d’ells tenen menys de 2.000 habitants, excepte Alforja que també s’inclou en aquest grup tot i superar la xifra d’habitants establerta. El mateix passa amb Falset, que també formarà part dels 23 municipis rurals amb els quals compta al Priorat. La llei contempla que, cada quatre anys, es revisi la categorització de ‘municipi rural’ i ‘municipi rural d’especial atenció’, que fa referència a aquells de menys de 500 habitants.
L’entrada en vigor de la normativa es produirà el pròxim mes d’agost. Des del Consell Comarcal del Priorat demanen que aquestes mesures es concretin com més aviat millor. “Fem una crida a totes les institucions involucrades perquè el desplegament de les mesures sigui ràpid i efectiu, i es faci amb un compromís a llarg termini“, ha afegit Méndez.
L’Estatut també estableix un fons específic de municipis rurals i la creació d’una línia específica d’inversions. Una resposta econòmica que, segons Sergi Méndez, encara està per definir.