Un informe ambiental reforça la CUP sobre la contaminació de la Hispània

per: Jordi Olària Gras

Un informe de l’Agència de Residus registra nivells de contaminació “acceptables” i sense “cap risc per a la salut humana”, però més elevats a mesura que es prenen mesures a més profunditat

La contaminació del solar de la Hispània s’agreuja a mesura que es prenen noves mostres. Així ho exposa la CUP de Reus arran d’un informe ambiental encarregat per l’Agència de Residus de Catalunya. Amb les obres en marxa, s’han pres noves mostres, més concretes i a més profunditat que les inicials.

La portaveu del grup municipal de la formació a l’Ajuntament de Reus, Mònica Pàmies, afirma que “no és que vulguem ser alarmistes, és que hi ha informes que verifiquen la toxicitat i l’efecte en les persones que nosaltres ja prevèiem en un inici, i el que ens sap greu és que no es faci res per aturar aquesta obra”.

Segons extreuen de l’informe, els contaminants superen els barems establerts, però no són prou elevats perquè comporti aturar les obres. De fet, l’Agència de Residus apunta que “no existeix cap risc per a la salut humana”.

Reclamen mesures de protecció per a treballadors i veïns

Tot i això, l’Agència apunta que s’han de prendre mesures de cara als treballadors i als futurs veïns de l’edifici que s’ha de construir. Segons detalla la CUP, l’informe apunta que la contaminació pot passar a les persones per via respiratòria i digestiva, però també pel contacte amb la pell. És per això que reclamen que l’empresa constructora proporcioni la seguretat necessària als treballadors, com mascaretes, ulleres i equips per protegir-se la pell.

L’informe estableix que la plantilla no hauria de treballar a la zona més de 60 jornades i, per tant, a partir d’aquesta xifra s’hauria de renovar l’equip. Els cupaires posen de manifest que, tenint en compte els canals pels quals la toxicitat pot passar a les persones, també s’hauria d’haver alertat els actuals veïns de la zona.

Les obres de l’antiga Hispània durant aquesta setmana | Laura Roig

Les obres ja suposen un sobrecost de més de 370.000 euros

A hores d’ara ja s’hauria incrementat el cost de l’obra més de 370.000 euros. Un sobrecost que continuarà creixent, segons apunten, perquè s’hauran de fer noves analítiques del sol mentre durin les obres. Alerten que tot plegat pot suposar un retard que posi en perill els fons europeus que el govern confia rebre per aquest projecte. Un govern contra el qual els cupaires carreguen novament.

Pàmies sentencia que “l’opacitat del govern sobre aquesta obra ens sembla totalment escandalosa, i tot i que les analítiques diuen que dins dels barems establerts és una contaminació acceptable, s’hauria d’haver comunicat als treballadors i a les veïnes”. Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, subratlla que els residus del terreny “no comporten risc per a les persones”, tenint en compte que l’Agència de Residus de Catalunya els defineix d'”acceptables“.

Pel que fa al sobrecost, el consideren una modificació del projecte “per donar més garanties i tranquil·litat”. El sobrecost es deu a l’increment de l’espai afectat i, per tant, del volum de terra contaminada que s’ha de moure. El govern de Reus assegura que aquest sobrecost l’ha d’assumir l’empresa adjudicatària i no pas les arques públiques. Per tot plegat insisteix que tot s’ha fet seguint la normativa i les indicacions de l’Agència de Residus.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS