Últimes notícies:

Un Sant Pere més al sac

per: Marc Càmara

La darrera Tronada, les ballades finals i la carretillada del Ball de Diables posen punt final a la Festa Major de Sant Pere

La plaça del Mercadal s’ha tornat a omplir de gom a gom per viure els darrers compassos de la Festa Major de Sant Pere de Reus. Durant tota la tarda els elements del Seguici Festiu han desfilat pel centre de la ciutat en professó acompanyant a ofici a les autoritats i després fent el que és propi amb el bust reliquiari de Sant Pere, que surt de la Prioral només un dia l’any, el 29 de juny, en professó.

Sant Pere 2024

La Professó de Sant Pere ha acabat, com és habitual, amb l’esclat de la darrera Tronada, la quarta, mentre la imatge del Sant Patró es troba a les portes del consistori i justament després de la ballada conjunta de tots els elements situats al voltant de la coca central del Mercadal.

Sant Pere i les tres claus

La festa no s’acaba, però, aquí… després de la Tronada, tot el Seguici Festiu ha tornat a enfilar fins a la Prioral, acompanyant la imatge de Sant Pere que ha de tornar a resguardar-se a l’urna que el mantindrà fermat fins al 28 de juny del 2025.

Per a dur a terme aquest fet, es compta amb la ritualitat de les tres claus que mantenen en lloc segur durant tot l’any la comunitat de preveres, el Prior de Sant Pere i l’alcaldessa de Reus. Una litúrgia que evidencia les sinergies dels diversos poders eclesiàstics i civils per permetre que es dugui a terme la Festa Major.

Sant Pere a la Prioral i la festa al carrer

Amb la nit sobre la ciutat, el retorn de tots els elements fins a l’Ajuntament, en to festiu i irreverent, marca els darrers passos de la Festa Major. És l’esclat final de joia que avança que la gatzara s’acaba i que tocarà esperar fins a Misericòrdia per tornar a gaudir de tot plegat.

Després dels diversos balls i danses dels elements del Seguici Festiu al llarg de la plaça del Mercadal, ja molt més espaiada perquè s’ha retirat les restes de la Tronada i també el cordó que evita que es pugui trepitjar la plaça abans del seu esclat, la música s’ha apoderat de l’ambient.

Gegants i Àliga han exhaurit forces al ritme dels passos dobles, la cançó de la Nit de fer l’Índiu i el tradicional Passiu Bé de La Trinca. Aquí és on la sensació de fi de festa s’ha fet més forta que mai.

Sant Pere s’acaba sempre amb la Carretillada

Però encara queda el darrer esclat… mentre tot això passava els Diables de Reus s’han col·locat sigil·losament sota els porxos del Tomàs Barberà i des d’allà han anat preparant la Carretillada. Un petit tancat al centre de la coca recorda als ciutadans que encara queden coses per passar.

I efectivament, amb la marxa de tots els elements del Seguici Festiu de la plaça del Mercadal, les llums s’apaguen, i apareixen Víbria i Drac per fer les seves enceses. Posteriorment, és el torn del Ball de Diables de Reus.

Processed with VSCO with al3 preset

Lliures al centre i diables al voltant, les carretilles s’han anat encenent i petant de mica en mica, mentre alguns focs verticals il·luminaven la plaça i el cel. Un cel que ha continuat il·luminat amb el castell de focs de final de festa. I aleshores sí… aleshores Sant Pere s’ha acabat.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS