Entitats mediambientals actuen contra els pèl·lets

per: Sergi Hernández

Good Karma Project i altres associacions sostenibles amb el medi ambient fan diverses actuacions per combatre aquest contaminant anomenat pèl·let.

Una de les problemàtiques més important de contaminació a les platges catalanes són els pèl·lets, que són un tipus de microplàstics grans. Aquests contaminants poden ser molt perjudicials per a la vida humana. Tot i això, cal afegir que no afecta la contaminació directa, sinó als efectes indirectes amb el medi ambient, que fa que finalment arribin a les persones.

Doble vessant per als projectes impulsats per Good Karma Project

Good Karma Project, que és una de les associacions que impulsa i dona a conèixer aquest problema, combina un parell d’elements essencials. D’una banda, l’activisme mediambiental i, d’altra banda, la recerca ciutadana.

Actuacions i esdeveniments contra els pèl·lets d’anys anteriors

Després de batre un parell de rècords pel que fa a la recollida de pèl·lets durant els anys 2021 i 2022, l’any passat aquestes associacions van ser invitades al Parlament Europeu. En aquesta institució, van voler posar-hi un gran èmfasi en la nombrosa quantitat d’aquest tipus de contaminant a les platges tarragonines. El motiu principal, i que diuen que és molt evident, és el fet que hi hagi el complex petroquímic a la ciutat de Tarragona. A més, no només es tracta d’un fet exclusiu de les platges, sinó que també n’han trobat en rius com l’Ebre o el Francolí i rieres que se situen més a l’interior.

Mesures contra els pèl·lets per aquest any 2024

Per tot plegat, aquest 2024 les entitats relacionades amb la problemàtica estaran pendents de la resolució que tingui la fiscalia, així com dels expedients que s’han obert. Cal esmentar, però, que administracions locals com la de Tarragona o Vila-seca, ja estan buscant mesures per combatre-ho, segurament tot s’ha precipitat pel cas que hi va haver a Galícia. Concretament, el passat mes de gener a la platja de la Pineda es va fer una investigació de neteja de pèl·lets amb tot un conjunt de proves, les quals hi podien participar tant entitats com gent que hi volgués intervenir, un esdeveniment que va tenir, realment, una bona acollida i. sobretot, resulta una gran sensibilització ciutadana.

La Generalitat ja hi ha pres partit aplicant mesures contra els pèl·lets

Per tot plegat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha iniciat negociacions amb les empreses del polígon petroquímic de Tarragona, per tal que les que fabriquin o operin logísticament amb aquest producte contaminat anomenat pèl·let, intentin evitar que s’hi aboqui al medi en un termini establert de sis mesos.

D’aquesta manera, la institució catalana resol l’expedient de responsabilitat ambiental per danys i amenaça de danys que es va obrir després de la sol·licitud presentada ara fa uns mesos. Així doncs, per mantenir un control en aquesta acció proposada per la Generalitat de Catalunya, s’han instat unes operadores logístiques en empreses d’aquesta zona industrial, a què elaborin i, posteriorment, apliquin un pla de gestió de pèrdues de plàstic.

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS