Recta final per a la Zona de Baixes Emissions de Reus

per: Jordi Olària Gras

El govern intensifica la campanya informativa de la Zona de Baixes Emissions de Reus

Quan falten dos mesos i mig perquè la Zona de Baixes Emissions de Reus entri en fase informativa, l’Ajuntament de Reus intensifica la campanya informativa. Ho fa, també, després d’haver rebut consultes i queixes de ciutadania general i col·lectius concrets que s’hi oposen. Una oposició que, segons exposen, hi ha vegades que respon a desinformació, i altres mostra una manca d’arguments.

Som a la recta final per a l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions de Reus. La primera fase, només informativa i sense sancions, es posarà en marxa l’1 d’octubre d’enguany. A principis de desembre serà quan s’activin les primeres regulacions i restriccions, per a vehicles de fora de Reus. No serà fins a l’any 2028 que la normativa afectarà els residents a la capital del Baix Camp.

Vázquez fa un balanç positiu de les sessions informatives sobre la Zona de Baixes Emissions de Reus

És per això que l’Ajuntament ha fet diverses sessions informatives orientades, tant a la ciutadania en general com a col·lectius concrets. La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, i responsable de la mobilitat, Dolors Vázquez, subratlla que “hem tingut sessions informatives amb molta gent, també amb moltes veus discrepants”. Mesos després d’haver iniciat aquestes trobades, en fa un balanç que “creiem que és positiu, i hem de continuar amb la feina d’informació i, sobretot, d’atacar la desinformació“.

Una de les condicions que evitarà que els cotxes, siguin d’on siguin i amb l’etiqueta ambiental que tinguin, es vegin afectats per la normativa és que aparquin en algun pàrquing públic o privat d’ús públic. La idea és que les càmeres lectores de matrícules d’aquestes empreses aportin informació al sistema públic. Vázquez exposa que “d’aquí a unes setmanes es farà una reunió amb tots els aparcaments privats d’àmbit públic i amb aquells establiments comercials de dins de l’àmbit de la Zona de Baixes Emissions”.

Assegura que “tenen molt bona predisposició, treballem en la literatura d’aquest conveni”. Una altra condició pròpia de la Zona de Baixes Emissions de Reus és que no caldrà portar l’etiqueta ambiental al cotxe, sinó que la lectura de la matrícula serà suficient perquè el sistema sàpiga quin distintiu li correspon.

El govern vol tranquil·litzar el sector comercial discrepant amb la Zona de Baixes Emissions de Reus

El desplegament d’aquesta Zona de Baixes Emissions de Reus ha generat molts dubtes i oposicions. El govern local exposa que, entre la via presencial, la telefònica i el correu electrònic s’han resolt unes 370 qüestions. Tot i això, mantenen la porta oberta als col·lectius que es considerin especialment afectats.

La setmana passada, entitats comercials com el Tomb de Reus i la Unió de Botiguers van mostrar el seu escepticisme amb l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions de Reus. Un plantejament arran del qual Junts per Reus reclamava que se n’aturés el desplegament fins que s’aconseguís el consens. Les entitats comercials plantejaven dues qüestions.

Per una banda, l’àmbit d’implantació que, segons deien, correspon al 66% del sòl urbà. Una dada que l’Ajuntament contradiu. Vázquez afirma que “el mínim és un 25% del nucli residencial, no de tota la població, i ho diu clarament la normativa”.

“S’ha explicat a les entitats comercials que, si agafem un àmbit més petit no arribem al que marca la llei”, insisteix Vázquez. L’àmbit d’actuació de Reus es va fixar durant el mandat anterior. Cobreix el 34% del sòl urbà residencial, una xifra a la qual Vázquez explica que s’ha arribat després de comprovar que el tomb de ravals o la corona dels passejos i les rieres no arribaven al límit legal establert.

Zona de Baixes Emissions de Reus

El govern de Reus subratlla les sessions participatives fetes fins ara

També aclareix que, tal com ha traslladat la normativa la Generalitat, els nivells de contaminació no tenen res a veure amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions de Reus. És a dir, que la seva posada en marxa és obligatòria per a tots els municipis de més de 50.000 habitants, independentment de la contaminació ambiental que tinguin. Vázquez també recorda que ara fa més d’un any que es va encetar la fase participativa, abans de l’aprovació definitiva de la normativa.

Durant aquests mesos “s’ha convocat la Cambra de Comerç, PiMEC, El Tomb, Unió de Botiguers, l’Associació de Taxis, les autoescoles, les associacions de pares, mares i famílies de les escoles, la Federació d’Associacions de Veïns…”. Subratlla que “vam fer sessions participatives per recollir les seves aportacions i tenir-les en compte en la redacció de l’ordenança”.

Lamenta que “algunes —entitats— no van venir i altres van participar amb menys gent de la que ens hauria agradat”, lamenta la regidora. Amb tot, manté que està disponible per reunir-se amb els col·lectius afectats per la Zona de Baixes Emissions de Reus que ho necessitin.

Per a la ciutadania en general, però també per a l’àmbit comercial en concret, Vázquez ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat. “Ha de quedar clar que els cotxes continuaran entrant”, sentencia. “Les etiquetes B continuaran entrant i podrem anar als mercats a comprar, podrem passejar els caps de setmana per la nostra ciutat i podrem comprar-hi durant la campanya de Nadal”.

Fil de notícies

RELACIONATS