El fenomen ja es va poder veure al mes de maig passat, però el d’aquesta nit ha estat de més durada i més intens
L’Aurora Boreal SAR que s’ha pogut veure a ull nu des de diversos punts de Catalunya. Un fenomen que ja es va poder veure ara fa cinc mesos, però és molt inusual i encara menys en altituds baixes. L’Aurora ha estat de més intensitat i duració que la del passat mes de maig, i ha aparegut estesa formant un arc gran, una forma típica d’aquests tipus d’aurores que s’han pogut contemplar des de les nou del vespre fins a la matinada. Ens arriben imatges des de Prades, Falset, Reus i Castellvell entre d’altres.
Perquè veiem aurores boreals?
Des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ens expliquen que es tracta d’una aurora vermella estable que són habituals en fenòmens d’activitat solar alta. Recorden que el sol agafa un pic d’activitat cada onze anys i actualment ens trobem en aquest moment d’aquest procés natural. En aquest context és habitual veure aurores en ubicacions cap a nord. El fet inusual és veure aquest fenomen en altituds situades més cap al sud, com la península Ibèrica o inclús les Illes Canàries.
Aleix Roig, coordinador del parc, explica que és un fenomen que és molt persistent i que s’està podent veure des de molts indrets del planeta on és de nit. Malgrat que a partir d’aquest divendres el fenomen anirà disminuint la seva intensitat, durant la pròxima nit encara podria ser visible. Per poder contemplar-la, des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades recomanen marxar de les ciutats, buscar un cel fosc com el de Prades, la Mussara o Montsant i mirar cap a l’horitzó en direcció nord.
Com a curiositat, des del Parc també ens expliquen que a Prades van ser primer les dones qui veien aquest fenomen degut a que tenen més sensibilitat ocular que els homes, que ho van veure més tard.