La Comunitat de Regants de Riudecanyes vol obrir diàleg amb el Priorat

per: Paula Montalvo

Asseguren que el canvi climàtic no els assegura que la pluja sigui una font de subministrament segura. Per tant, demanen celeritat per aconseguir aigua per altres vies, com la depuradora de Reus o des de l’Ebre

El canvi climàtic està provocant episodis sense pluja més perllongats. Una sequera que afecta l’economia dels pagesos, però també la d’entitats que gestionen els embassaments. La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes assegura que, després de no poder regar en els darrers anys, no cobrar als regants les quotes pertinents i haver de continuar amb el manteniment de la presa, fa que s’hagin quedat sense estalvis.

L’administrador de la Comunitat explica que han de deixar de comptar amb la pluja com una font de subministrament i que, per tant, han de recórrer a altres fonts per assegurar que l’activitat no es torni a aturar com ho ha fet ara.

L’Ebre, una font de a través del Siurana

En aquest sentit, una altra font d’aigua amb què compten a Riudecanyes és el pantà de Siurana. Una font molt qüestionada i amb un conflicte obert amb la comarca del Priorat. La Comunitat de Regants de Riudecanyes assegura voler resoldre aquestes desavinences. Miquel Àngel Prats, l’administrador de la Comunitat de Regants explica que “si el pantà de Siurana estigués ple i es pogués assegurar el reg de les vinyes, o el cabal ecològic del Siurana, i enviar aigua a Riudecanyes, ningú estaria enfadat“.

I com es pot omplir Siurana? Apunta a l’administració i assenyala un projecte que s’ha presentat des de la Generalitat: portar aigua des de l’Ebre als pantans prioratins. Per això, ha demanat que hi hagi celeritat.

Prats ha recordat que el pantà de Siurana va ser finançat des de la comunitat de regants de Riudecanyes, juntament amb l’Ajuntament de Reus. Una presa que es va alçar l’any 1971 i amb una concessió del riu Siurana que se’n va encara més enrere, a l’any 1930.

Fil de notícies

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS